Verstoorde balans tussen cellen in bloed diabetespatiënten

diabetesPatiënten met diabetes type 2 kampen met een tekort aan schadeherstellende cellen in het bloed, en een licht verhoogd aantal schadeveroorzakende cellen. Dat concludeert Joris van Ark in zijn promotieonderzoek. Dat verklaart volgens hem mogelijk waarom hart- en vaatziekten bij deze patiënten meer voorkomen. Therapie zou zich daarom kunnen richten op het herstellen van deze verstoorde balans.

In het ontstaan van hart- en vaatziekten spelen ziekten van de grote bloedvaten (macrovasculaire ziekten, MVD), een belangrijke rol. Van Ark onderzocht de mechanismen achter de ontwikkeling van MVD, een aandoening die bij mensen met type 2 diabetes twee- tot viermaal zo vaak voorkomt als bij mensen zonder diabetes. Hij bestudeerde daarvoor de rol van in het bloed circulerende vasculaire voorlopercellen.

Sommige voorlopercellen (endotheel voorlopercellen en angiogene cellen) remmen de ontwikkeling van MVD af, terwijl andere (gladde spiercel-voorlopercellen) deze juist stimuleren. Van Ark ontdekte dat het eerste soort voorlopercellen bij diabetespatiënten verlaagd bleek en het tweede licht verhoogd. Daardoor is de balans tussen beschermende en beschadigende voorlopercellen verstoord. De voorlopercellen zijn volgens de promovendus daardoor een mogelijk therapeutisch doelwit om de progressie van ziekten van de grote bloedvaten af te remmen.

Promotie Joris van Ark
Role of circulating vascular progenitor cells in the development of macrovascular disease in diabetes
02 oktober 2013
Promotors: prof.dr. J.L. Hillebrands en prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel
[UMCG]

Eén antwoord op “Verstoorde balans tussen cellen in bloed diabetespatiënten”

  1. Een mogelijk zeer belangwekkend onderzoek voor degenen die ná mij onderhevig zijn geworden, of nog worden, aan diabetes (ben al aardig op leeftijd en MVD is mij niet onbekend). Noodzakelijk nader onderzoek ter bevestiging en het daarna dan ontwikkelen van therapieën zullen natuurlijk zijn tijd vragen….maar prettig dit hier te hebben kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.