Nieuwe behandeling van pijn bij diabetici

In Nederland zijn er ongeveer één miljoen mensen met diabetes. Zo’n vijftien procent van deze patiënten heeft te maken met pijn. Een brandende en stekende pijn die wordt veroorzaakt door afwijkend functioneren van zenuwuiteinden, waarschijnlijk mede als gevolg van slechte doorbloeding.

Promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente en als klinisch fysicus werkzaam in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente onderzocht het effect van een nieuwe behandelmethode met ‘ruggenmergstimulatie’, nog nooit eerder toegepast bij deze patiënten. De Vos: “De nieuwe methode blijkt veelbelovend voor diabetici. De intensiteit van de pijn is gedaald van gemiddeld 8 naar 2. Door de behandeling is de pijn hanteerbaar geworden. Mensen kunnen weer slapen en hun dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren. De kwaliteit van leven wordt flink verbeterd.”

De Vos voerde de afgelopen jaren een internationaal promotieonderzoek uit bij de afdeling neurochirurgie van Medisch Spectrum Twente. Ze onderzocht een nieuwe behandeling van pijn als gevolg van diabetes mellitus. Diabetische neuropathische pijn (afgekort: DNP) wordt meestal beschreven als een brandende of stekende pijn met name in voeten en onderbenen, soms ook in de handen die de hele dag door aanwezig is, maar vaak ’s avonds of ’s nachts op zijn hevigst is. DNP is bij een grote groep patiënten lastig te behandelen met pijnstillers. Vandaar dat uitgezocht is of ruggenmergstimulatie uitkomst zou kunnen bieden.

Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij zenuwbanen in het ruggenmerg door middel van elektrische pulsen worden gestimuleerd met als doel pijn te verlichten. Bij ruggenmergstimulatie implanteert de arts een stimulatie-elektrode tegen de achterzijde van het ruggenmerg. Een onderhuids geplaatste pulsgenerator levert de elektrische stimulatiepulsen. Het systeem lijkt wel wat op een pacemaker, alleen nu ontvangen de zenuwbanen in het ruggenmerg de pulsen in plaats van het hart. Het stimuleren van de zenuwen zorgt ervoor dat de pijnsignalen, die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. Volgens De Vos wordt ruggenmergstimulatie ook in Nederland al een groot aantal jaar toegepast bij patiënten met bijvoorbeeld moeilijk te behandelen pijn na rugoperaties, maar nog niet bij DNP.

Lees verder op de website van de Universiteit Twente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.