Blootstelling aan te veel kwik verhoogt kans op diabetes

Mensen die op jonge leeftijd aan hoge hoeveelheden kwik zijn blootgesteld, hebben mogelijk meer kans op diabetes. De grootste bron van kwik in voeding is vis. Maar vis bevat ook andere belangrijke voedingsstoffen als omega-vetzuren en magnesium. Deze voedingsstoffen zijn juist heel gezond en kunnen het risico op diabetes verlagen. Het is daarom belangrijk om vis niet compleet te vermijden.

Kwik
Kwik is een metaalsoort dat via milieuvervuiling terecht kan komen in voeding. Vooral vis kan iets hogere hoeveelheden kwik bevatten. Dit geldt met name voor roofvissen zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn. In Nederland bevat snoekbaars de meeste kwik. Deze vissen worden ouder waardoor ze meer tijd hebben om kwik te verzamelen in hun lichaam. Daarnaast krijgen ze kwik binnen via de andere vissen die ze opeten. Je kunt ook kwik binnenkrijgen via de vullingen in je gebit.

Lees verder op de website van Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.