Prestigieuze prijs voor diabetesonderzoek

hersenenEnkele weken geleden ontving onderzoeker Eelco van Duinkerken de dr F. Gerritzenprijs 2012 voor zijn proefschrift over hersenveranderingen als gevolg van diabetes type 1. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een bronzen penning.

Met gebruikmaking van moderne technieken als MRI, MEG en fMRI geeft het onderzoek van Van Duinkerken een goed beeld van de schade aan de hersenen van diabetes type 1 patiënten als gevolg van de ziekte en de langdurige aanwezigheid van hoge bloedsuikers. Het gaat daarbij met name om veranderingen in cognitieve functies als de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt, het tegelijkertijd uitvoeren van verschillende handelingen en soms ook het geheugen. Daarnaast blijkt dat er ook veranderingen zijn in de structuur en functie van de hersenen.

De resultaten uit Van Duinkerkens proefschrift bieden een goede basis voor verder onderzoek naar de wijze waarop de hersenveranderingen zich in de tijd ontwikkelen, en daarmee naar mogelijke behandelingen van hersencomplicaties bij diabetes type 1.

De dr. F. Gerritzen-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste proefschrift op het gebied van diabetes mellitus. De ceremonie vindt plaats tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de Dutch Diabetes Researchers Meeting. Het is in Nederland de meest prestigieuze prijs specifiek voor diabetesonderzoek. Tevens genomineerd voor de prijs was Daniel van Raalte, ook van het VUmc Diabetescentrum. Hij promoveerde afgelopen maand cum laude op onderzoek naar gevolgen van prednisongebruik voor de suikerstofwisseling.
[VUmc]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.