Technologische innovatie zal de ervaring van de patiënt met injecties verbeteren: Kortere en dunnere naalden

BD Micro-Fine 4mm pennaaldTegenwoordig is de doelstelling van insulinetherapie het bereiken van een goede glycemiecontrole en het minimaliseren van alle bijwerkingen of risico’s die verband houden met insuline-injecties. Onbedoelde injectie van insuline in een spier zal waarschijnlijk aanleiding geven tot schommelingen van de bloedglucosewaarden.

Deze schommelingen worden versterkt wanneer de insuline van het NPH- of langwerkende analoge type is. Schommelingen van de bloedglucosewaarden worden nog meer versterkt wanneer de spier in werking is. Ze verhogen het risico op en de frequentie van hypoglycemie. De vrees voor hypoglycemie voedt reeds bestaande ongerustheid over insulinetherapie. Deze ongerustheidsymptomen worden meestal in verband gebracht met minder zelfcontrole, een geringer aantal dagelijkse insuline-injecties , minder goede glycemiecontrole, en een aanzienlijk groter risico op cardiovasculaire en perifere vasculaire aandoeningen. Een onbedoelde IM-injectie moet dus worden vermeden.

Het gebruik van korte naalden of verbeterde technieken, zoals het gebruik van een huidplooi, wordt aanbevolen in meerdere studies.  4 mm pennaalden gaan door de huid van de patiënt bij het injecteren op de gebruikelijke injectieplaatsen, onder een hoek van 90° ten opzichte van de huid. De insuline wordt daarbij SC toegediend met een zeer laag risico op onbedoelde IM-injecties. Naalden met een lengte van meer dan 4 mm leveren per bijkomende mm een steeds groter risico op een IM-injectie op. Hoe langer dus de naald, des te groter het risico op een IM-toediening van insuline. Deze uiterst belangrijke technologische doorbraak heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de levenskwaliteit van de patiënt. Injecties kunnen nu worden gegeven met minder pijn en minder risico op een IM-injectie. Dit kan helpen om het risico op hypoglycemische reacties te verminderen.
[Dr. Kenneth Strauss, Endocrinologist and Director of Safety in Medicine, European Medical Association, and European Medical Director, BD]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.