Navulbare insulinepennen wint de zaalprijs van het Beste Zorgidee 2012

Het Beste Zorgidee van 2012: ‘Specialist op huisbezoek’
Philip Boerebach (arts-apotheker) uit Rotterdam is de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2012. Met zijn ingezonden idee: ‘de specialist op huisbezoek’ ontving hij gisteravond de prijs van €10.000,-.

Boerebach vindt dat specialisten als cardiologen, reumatologen en internisten net als huisartsen ook bezoeken bij bedlegerige patiënten thuis kunnen afleggen. Dit in plaats van patiënten per ambulance naar de specialist te vervoeren. Dankzij technologische ontwikkelingen is dat mogelijk. Waar scanapparaten voor echografieën bijvoorbeeld vroeger erg groot waren, zijn nu apparaten met dezelfde functies in kofferformaat op de markt.

Patiënt centraal
Op www.hetbestezorgidee.nl hebben ruim 1500 mensen hun voorkeur uitgesproken voor het idee dat volgens hen zou moeten winnen. De jury selecteerde uit bijna 400 inzendingen zes ideeën. De inzending van Philip Boerebach leverde de meeste stemmen op. Volgens de jury is het idee praktisch uitvoerbaar en is het een schoolvoorbeeld van centraal stellen van de patiënt. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ en voorzitter van de jury: ‘Voor bedlegerige patiënten en hun omgeving is het vervoer naar een ziekenhuis vaak een moeizaam traject. We zien nu, dankzij technologische ontwikkelingen, dat dit niet altijd nodig is. Dit idee verdient daarom nader onderzocht en toegepast te worden. We hopen dat het specialisten en zorginstellingen prikkelt om deze service aan te bieden.’

Tijdens uitreiking
De uitreiking van Het Beste Zorgidee ging gepaard met een inhoudelijk programma. Dagvoorzitter Jeroen Smit (journalist en presentator) ging met drie prominenten uit de zorgwereld in gesprek over ‘innovatie in de zorg’. Met politica Pia Dijkstra (D66) vanuit de politiek, gezondheidseconoom Matthijs Versteegh (Ecorys) vanuit de economie en prof. Dr. Clemens Löwik (hoogleraar Leids Universitair Medisch Centrum) vanuit de wetenschap. Bij de uitreiking waren verschillende stakeholders uit de zorg aanwezig.

‘Navulbare insulinepennen’ wint Zaalprijs
Naast de meeste stemmen op internet kon ook de zaal zijn voorkeur uitspreken over Het Beste Zorgidee. Van de 150 aanwezigen stemde de meerderheid op idee van Jan van Oirschot (82) uit Tilburg. Zijn idee is gericht op diabetespatiënten. Deze krijgen vaak voorgevulde insulinepennen voorgeschreven die na gebruik worden weggegooid en als chemisch afval worden verwerkt. Hij pleit dan ook voor de invoer van navulbare insulinepennen, die al op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Deze zijn goedkoper en het bespaart onnodig chemisch afval.

Overige genomineerde ideeën
Naast het winnende idee van Philip Boerebach en de zaalprijs van Jan van Oirschot zijn er vijf andere ideeën genomineerd. Louise Kamphorst, doktersassistente uit Diepenveen, vindt dat huisartsen, zorgverzekeraars en zorginstellingen hun cliënten zouden moeten attenderen op www.thuisarts.nl. Dit platform geeft ondersteunende informatie over de gemelde klachten. Ella van Santen uit Gorinchem is verpleegkundige. Haar idee is de ‘bezuinigingscoach’: een meldpunt waar consumenten onnodige verspilling in de zorg aan kunnen kaarten. Harry Jan Keizer uit Assen heeft het idee ‘Het Rijdend Beweegcentrum’ ingediend: een speciaal omgebouwde winkelwagen die langs kan gaan bij woon- en zorgcentra voor mensen met een verstandelijke beperking en hen op maat gemaakte beweegfaciliteiten biedt. Marieke Fennema uit Amsterdam en Diny Kiesenberg uit Voorburg hebben beide hetzelfde idee ingediend: een eenduidige vorm en kleur van generieke medicijnen. Ze constateren dat hetzelfde medicijn van een ander merk nu vaak een andere vorm of kleur heeft. Dat kan verwarrend werken voor patiënten, met alle risico’s van dien.
[ONVZ Zorgverzekeraar]

Eén antwoord op “Navulbare insulinepennen wint de zaalprijs van het Beste Zorgidee 2012”

  1. Ik gun de winnaar zijn prijs. Maar, eigenlijk klopt dit niet. De wegwerpennen voor insuline zijn er net gekomen uit milieuoverwegingen. De vullingen bevatten verschillende materialen die niet gescheiden worden zoals glas, metaal en rubber. Deze komen terecht in het huisafval. De wegwerp-pennen bevatten daarentegen maar 1 materiaal : kunststof. Dus deze kunnen gerecycleerd worden bij het PMD-afval (in België)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.