Jongeren met type 1 diabetes zijn positief over hun leven

diabetesJongeren met type 1 diabetes hebben over het algemeen een positief beeld van hun leven. Toch waarderen zij hun leven minder positief in vergelijking met hun gezonde leeftijdsgenoten. Ook ervaren zij meer denkproblemen. Dat schrijft Nienke Maas-van Schaaijk in haar proefschrift.

Aan haar studie namen 151 Nederlandse adolescenten met type 1 diabetes, tussen de 12 en de 18 jaar, en hun ouders (126 moeders en 103 vader) deel. Zij werden vergeleken met 122 gezonde adolescenten en hun ouders (106 moeders en 55 vaders). De jongeren en hun ouders vulden diverse vragenlijsten in. Bovendien werd de jongeren gevraagd hun leven een cijfer te geven tussen 0 en 10 en werd hun gevraagd hoe goed ze in staat zijn om te gaan met hun ziekte.

De Utrechtse promovenda concludeert dat een op de acht jongeren met diabetes depressief is. Toch zijn adolescenten met diabetes niet vaker depressief dan gezonde leeftijdsgenoten. Hoewel ze een positief beeld hebben van hun leven (gemiddeld een 7.4), zijn ze minder positief dan hun gezonde leeftijdsgenoten, die hun leven gemiddeld een 8 geven. Het antwoord op de 10-puntsschaal ‘Geef je leven een cijfer’ geeft een belangrijke eerste indruk van het welzijn van de jongeren. Deze vraag zou dan ook goed de eerste vraag kunnen vervangen die de dokter normaliter stelt (namelijk ‘Hoe gaat het?’).

Tot slot vindt 71,9% van de jongeren dat ze goed of zeer goed in staat zijn om om te gaan met hun ziekte. Opvallend was verder dat met name vaders van adolescenten met diabetes veel opvoedingsstress ervaren en dan vooral wanneer hun kind ook depressieve gevoelens heeft.

Nienke Maas-van Schaaijk promoveerde 5 oktober op haar proefschrift ‘Self-perception of psychological functioning and coping ability of adolescents with type 1 diabetes and their parents‘ aan de Universiteit Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.