GAPP2™-onderzoek: vier van de vijf mensen met diabetes type 2 hebben last van hypoglykemie

diabetes vrouwHypo’s grote impact op bloedglucosecontrole en therapietrouw bij diabetes type 2
Vier van de vijf mensen met diabetes type 2 (80%) hebben wel eens een milde hypoglykemie (hypo) gehad. 36% heeft hier de afgelopen maand mee te maken gehad. Dit blijkt uit het GAPP2™ (Global Attitudes of Patients and Physicians)-onderzoek, dat mogelijk gemaakt is door Novo Nordisk. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat hypo’s invloed hebben op de manier waarop mensen met diabetes type 2 omgaan met hun ziekte.

Bijna de helft (46%) van de GAPP2™ deelnemers, geeft aan dat zij na hun laatste hypo hun bloedglucose vaker zijn gaan controleren. Daarnaast geeft meer dan één op de 10 van de ondervraagden aan, de dosis van hun langwerkende-insuline te hebben aangepast. 16% van de mensen met diabetes type 2 zegt bewust hun insuline niet te nemen zoals voorgeschreven en 14% houdt bewust hun bloedsuiker op een hoger niveau dan aanbevolen, om een nachtelijke hypo te voorkomen.

Deelnemende medische professionals geven aan dat het risico op milde hypo’s, hun beslissingen bij het voorschrijven van insuline beïnvloedt. Bij de keuze van het soort insuline neemt 82% het risico op een hypoglykemie in overweging en meer dan de helft (57%) schrijft patiënten in eerste instantie een lagere dosis langwerkende insuline voor dan aanbevolen.

“Hypoglykemieën vormen een klinische uitdaging bij diabetes type 2 en beïnvloeden het gedrag van zowel de patiënt als de voorschrijver ten aanzien van insulinebehandeling,” aldus Afke de Jong, Medisch Directeur van Novo Nordisk B.V. “Om de glykemische regulatie en het welzijn van patiënten te verbeteren, moet er meer aandacht komen voor de manier waarop patiënten reageren op hypo’s en voor het belang van therapietrouw.”

Therapie-ontrouw bij insulinebehandeling kan een negatieve invloed hebben op de bloedglucoseregulatie en is een onafhankelijke voorspeller van mortaliteit.

Nieuwe data uit het GAPP2™-onderzoek tonen aan dat patiënten opzettelijk hun langwerkende insuline dosering verlagen, om hypoglykemieën te voorkomen.

  • 77% geeft aan dat ze de laatste keer bewust hun basale insulinedosis hebben verlaagd.
  • 63% denkt dat het niet toedienen van de basale insuline hun gezondheid op de lange termijn negatief beinvloedt.
  • 37% geeft aan dat ze zich schuldig zouden voelen als ze een dosis langwerkende insuline niet zouden toedienen.
  • 48% heeft de basale insuline wel eens helemaal weg gelaten.
  • 51% heeft een basale dosis wel eens meer dan twee uur voor of na het juiste tijdstip genomen.
  • 38% heeft wel eens een dosis basale insuline verlaagd.

Hoewel patiënten de gevolgen van dit gedrag inzien, doseert een aanzienlijk deel hun insuline bewust anders dan voorgeschreven. Het streven naar een optimale bloedglucoseregulatie is belangrijk voor mensen met diabetes, omdat het helpt de kans op complicaties op de lange termijn te reduceren.

Over GAPP2™
De resultaten van het GAPP2™-onderzoek werden gepresenteerd tijdens de Annual Meeting van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). De eerste data uit GAPP2™ zijn eerder dit jaar gepresenteerd, tijdens de Scientific Sessions van de American Diabetes Association (ADA). De volledige dataset zal eind 2012 worden gepubliceerd.

Over Changing Diabetes
Novo Nordisk beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Deze missie heeft de organisatie vormgegeven in haar ‘Changing Diabetes’-programma, dat diverse nationale en internationale initiatieven omvat die erop zijn gericht om het leven van mensen met diabetes te verbeteren en de toekomst van diabetes te veranderen. Onderzoek is een van de vijf pijlers van Novo Nordisk’s Changing Diabetes-programma. De onderneming investeert op grote schaal in nationaal en internationaal diabetesonderzoek zoals GAPP2™ ter verbetering van de diabeteszorg en -behandeling. Op deze manier draagt Novo Nordisk bij aan het verbeteren van het leven van mensen met diabetes. Meer informatie op www.changingdiabetes.nl.
[Novo Nordisk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.