Onderzoek in de Benelux stelt nieuwe trends vast in het gebruik van insuline pennaalden

BD Micro-Fine 4mm pennaaldKorte naalden stellen de norm en worden meer en meer erkend als de optimale “one size fits all” oplossing
BD (Becton, Dickinson and Company), een toonaangevend internationaal bedrijf in medische technologie, heeft tussen januari en april 2012 een enquête uitgevoerd bij 263 gezondheidszorgwerkers in Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, om meer informatie te verwerven over het type van pennaalden dat aangeraden wordt aan patiënten met diabetes.

Deze enquête toont het volgende aan: volledig in overeenstemming met de nationale Belgische aanbevelingen en slechts twee jaar na de invoering van de BD Micro-Fine™+ 4mm pennaald, de kortste, dunste 4mm BD pennaald tot vandaag, evolueert de markt en stellen korte naalden, een nieuwe norm. Ze worden meer en meer erkend als de optimale “one size fits all” oplossing.

Een klinische studie heeft al bewezen dat korte naalden even doeltreffend zijn als langere naalden voor patiënten met alle lichaamstypes en van alle leeftijden, en bovendien een minder pijnlijke prikervaring opleveren. De enquête heeft aangetoond dat 27% van de Nederlandse gezondheidszorgwerkers nu al 4 mm naalden voorschrijven bij het begin van de behandeling van een patiënt. In België doet 21% dat.

Het comfort van de 4 mm x32G pennaalden levert een aanzienlijke bijdrage tot het wegwerken van de belangrijke drempel van de prikangst bij insulinetherapie. De aanwezigheid van angst en fobieën in verband met inspuitingen kan een invloed hebben op de inschikkelijkheid, de glykemische controle en de levenskwaliteit bij diabetes patiënten die behandeld worden via inspuitingen. Klinische proeven tonen aan dat insuline-injecties met 32G x 4mm pennaalden een gelijkwaardige glucosecontrole opleveren als langere insuline pennaalden . Korte naalden leveren de insulinedosis af in het onderhuidse weefsel (de vetlaag onder de huid). Dit is de aanbevolen prikplaats voor insuline-injecties omdat het risico van een injectie in de spier wordt beperkt. Een intramusculaire injectie kan de opname versnellen en het risico op hypoglykemie (abnormaal laag bloedsuikergehalte) doen toenemen. Bij een onderhuidse injectie wordt de insuline opgenomen met de juiste snelheid. Dit levert een grotere betrouwbaarheid en een betere glykemische controle op. De lichaamsgewicht-index (BMI of Body Mass Index) en de leeftijd mogen daarom het voorschrijven van korte naalden niet beperken.

De enquête in de Benelux heeft bovendien vastgesteld dat 73% van de gezondheidszorgwerkers de naaldlengte verandert tijdens de behandeling op basis van een vraag van de patiënt, omdat de naald te lang is en – of blauwe plekken achterlaat na de injectie.

Het belang dat BD hecht aan de meest recente technologie om het comfort van de patiënt en de resultaten van de behandeling te maximaliseren, wordt duidelijk erkend: 60% van de geïnterviewde Belgische gezondheidszorgwerkers en 50% van de Nederlandse raden actief BD pennaalden aan.

De verwachting bestond dat gezondheidszorgwerkers belang zouden hechten aan de diameter van de naald. Dit was echter slechts in beperkte mate het geval: slechts 56% van de Nederlandse gezondheidszorgwerkers en 44% van de Belgische meent dat de diameter van de naald belangrijk is.

De BD enquête kan besluiten dat de gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen erkennen dat de BD Micro-Fine™+ 4mm x32G naaldtechnologie de meest geavanceerde is in vergelijking met andere naaldlengten. Ze zorgt voor de meest betrouwbare en eenvoudige injectie en vergt in de meeste gevallen geen vorming van een huidplooi voor de inspuiting. Ze biedt bovendien een maximaal comfort voor de persoon met diabetes die de injectie uitvoert. Er moet echter een permanente opleiding worden voorzien om het gebruik van korte naalden voor patiënten met alle lichaamstypes verder te doen toenemen.
[BD]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.