Vierdaagse goed en gezond voor diabeten

diabetesMensen met diabetes zijn goed in staat een zware prestatie te leveren. Dat blijkt uit het Vierdaagse onderzoek van Maria Hopman en haar team (een samenwerking tussen het UMC St Radboud, Diabetesfonds en VGZ) onder diabeten die de Vierdaagse wandelen.

Schommelingen bloedsuikerspiegel
Onder de relatief ideale wandelomstandigheden lieten wandelaars met en zonder diabetes vergelijkbare reacties zien in hartslagstijging (zwaarte van de inspanning), in lichaamstemperatuur en in vochtbalans. Ook wandeltempo en finishtijden verschilden niet tussen de groepen. Wel lieten de wandelaars met diabetes meer schommelingen zien in hun bloedsuikerspiegels tijdens het wandelen.

Van de 65 gestarte diabeten zijn er 4 uitgevallen, waarvan 3 vanwege het bewegingsapparaat en 1 door ontregelde suikerhuishouding. Van de 35 controles vielen er 2 uit. De uitval was iets groter onder de debutanten dan onder de wandelaars die al vaker de Vierdaagse gelopen hadden. Deze uitval is geheel in overeenstemming met de uitval in het hele vierdaagse legioen.

Lees verder op de website van het UMC St Radboud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.