Postercampagne Kinder Diabetes Zorg Limburg

kinderdiabetesDe zes Limburgse ziekenhuizen zijn een gezamenlijke postercampagne gestart om suikerziekte bij kinderen (diabetes type 1) in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Op deze manier kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen of de opnameduur verkort.

Aandacht bedoeld om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen
De campagne vloeit voort uit een samenwerking tussen de ziekenhuizen die vorig jaar oktober gestart is. De bedoeling is om de campagne later ook landelijk uit te rollen.

Kinder Diabetes Zorg Limburg
Kinder Diabetes Zorg Limburg (KDZL), zoals het provinciale samenwerkingsverband heet, verspreidt de posters onder scholen, kinderdagverblijven, GGD, thuiszorg en huisartsen. Op de poster staat welke symptomen op de ziekte diabetes type 1 wijzen. Wanneer die signalen beter herkend worden, is de kans veel groter dat de ziekte in een vroeger stadium ontdekt wordt, zodat de behandeling eerder kan worden gestart. Het zo vroeg mogelijk onderkennen van de ziekte en starten met de behandeling heeft als voordeel dat er gedurende een langere tijd een betere instelling mogelijk is van de diabetesregulatie. Daarnaast wordt een ziekenhuisopname, die bij jonge (diabetes)patiënten doorgaans als traumatisch ervaren wordt, mogelijk voorkomen.

Samenwerking
In oktober 2011 hebben de zes Limburgse ziekenhuizen een samenwerkingsverband opgericht om de zorg voor kinderen met diabetes type 1 beter te coördineren en te optimaliseren. Kinder Diabetes Zorg Limburg heeft in ieder ziekenhuis een eigen behandelteam voor kinderdiabetes. Bovendien is door intensieve samenwerking tussen de teams een continue en optimale zorg voor alle patiënten gegarandeerd.

Toename
Diabetes type 1 (of suikerziekte) komt steeds vaker voor bij kinderen en jongeren. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 6000 kinderen en jongeren die lijden aan deze auto-immuunziekte; in Limburg zijn het er 500. De meest recente prognose is dat het aantal kinderen en jongeren met diabetes type 1 in 2025 zal zijn verdubbeld.
[academisch ziekenhuis Maastricht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.