Nieuwe inzichten in relatie tussen spiervetstapeling en insulineresistentie

insuline injectieBij het ontstaan van type 2 diabetes speelt vetstapeling in spieren en lever een belangrijke rol. Tot op heden werd de stof diacylglycerol (een bijproduct van vetstofwisseling) daarvoor verantwoordelijk gehouden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben aangetoond dat de relatie tussen vetstapeling en diacylglycerol niet zo eenduidig is, en dat het enzym AMP-activated protein kinase (AMPK) daar een belangrijke rol in vervult. Hun onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het hoog aangeschreven tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).

Postdoc onderzoeker Silvie Timmers onderzocht de effecten van vetstapeling met behulp van medicijnen die de vetverbranding blokkeren, om zo vetstapeling te stimuleren. De opvallende conclusie was dat ondanks overvloedige vetstapeling en toename van diacylglycerol in de spieren de insulinegevoeligheid juist was toegenomen in plaats van verminderd. Aanvullende studies in cellen, proefdieren en mensen wezen uit dat activering van AMPK, het enzym dat het energieniveau in de cel bewaakt, hiervoor verantwoordelijk is.

Deze bevindingen werpen nieuw licht op de relatie tussen vetstapeling en insulineresistentie. Bovendien bewijst dit onderzoek de belangrijke rol van regelmatige beweging in de preventie van type 2 diabetes en behandeling van insulineresistentie, aangezien beweging de AMPK activering stimuleert.

Silvie Timmers maakt deel uit van de onderzoeksgroep van prof Schrauwen en prof Hesselink binnen NUTRIM, die zich bezighoudt met de ontstaansmechanismen van type 2 diabetes.
[Maastricht Universiteit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.