Grootschalige diabetesscreening op Milan festival 2012

milan festivalIn het weekend van vrijdag 27 juli tot en met zondag 29 juli zal in het Zuiderpark in Den Haag voor de 5e keer op rij een grootschalige diabetesscreening plaatsvinden. Op het zogenaamde ‘Gezondheidsplein’ van het Milan Festival biedt diabetesmedicatiefabrikant “Eli Lilly” een gratis test op diabetes mellitus (suikerziekte) aan. Bij het Milan festival, het grootste hindoestaanse openluchtfestival van Europa, worden 70.000 tot 80.000 bezoekers verwacht.

Juist tijdens dit festival is zo’n diabetescheck heel zinvol, aldus de artsen van de Stich-ting Geneeskundig Genootschap Den Haag (een stichting van o.a. hindoestaanse artsen en apothekers die zich inzetten voor de hindoestaanse gemeenschap en dus ook voor deze diabetesscreening): “Diabetes komt namelijk bij hindoestaanse Surinamers 6 tot 8 keer vaker voor dan bij Nederlanders en bij mensen van Turkse, Marokkaanse en ove-rig-Surinaamse afkomst 3 tot 6 keer vaker”.

Eli Lilly is een farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor onder andere de behandeling van diabetes. Naast het ontwikkelen van medicijnen stopt Lilly ook veel energie in de preventie van diabetes. Het Milan Festival sluit precies aan bij de visie die Lilly heeft op gezondheid en ziekte. Een langer en gezonder leven wordt bereikt door het bevorderen van gezonde leefgewoonten en een gerichte preventie en adequate behandeling van ziekten. In het kader van diabetes type 2 is er gedurende alle dagen op het gezondheidsplein een stand aanwezig met algemene informatie over diabetes, de oorzaken, risico’s, gevolgen en behandelingen en de mogelijkheid om zich gratis te laten testen.

Op het gezondheidsplein zullen de vrijwilligers van de Diabetesvereniging Nederland, regio Haaglanden, zorg dragen voor de bloedglucosemetingen. Naast de bloeddruk en de Body Mass Index (BMI verhouding gewicht versus lengte) zal dit jaar ook het vetge-halte van de bezoekers gemeten worden onder supervisie van de artsen van de “Stich-ting Geneeskundig Genootschap Den Haag” en diabetesverpleegkundigen Carla Autar, Agnes Staalleker, Shalinie Rai, Chandra Bansie.

Bezoekers kunnen zich op vrijdag 27 juli (17.00 tot 23.00 uur), op zaterdag 28 juli (15.00 tot 23.00 uur) en zondag 29 juli (14.00 tot 23.00 uur) gratis laten testen. Bezoekers die na deze test een verhoogd diabetesrisicoprofiel lijken te hebben, worden doorverwezen naar hun eigen huisarts. Er worden geen behandeladviezen gegeven, wel krijgen de bezoekers informatie mee over de ziekte diabetes en over leven met diabetes.

De door het farmaceutisch bedrijf Eli Lilly georganiseerde diabetesscreening is opgezet in samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland, Florence Zorg, Diabeteszorg Haaglanden, Medisch Centrum de Rubenshoek, MCH Westeinde en de Stichting Geneeskundig Genootschap Den Haag.

Lilly startte eerder onder andere het zelfmanagement zorgprogramma “Conversation Maps” om groepseducatie ook voor diabetespatiënten mogelijk te maken.

Bezoek de website van het Milan Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.