Bloedsuikerwaarden versturen via je smartphone in Ziekenhuis Gelderse Vallei

apple iphoneJe pakt een glucosemeter, prikt een druppel bloed en stuurt de waarde via je smartphone naar de kinderarts of kinderdiabetesverpleegkundige, die jouw bloedsuikerwaarden controleert en daarover adviseert. Een groep van 10 tieners met diabetes kreeg afgelopen week in Ziekenhuis Gelderse Vallei een smartphone uitgereikt en gaat nu zelf hun bloedwaarden doorsturen.

Een goed voorbeeld van vooruitstrevende kinderdiabeteszorg. Het meet en weetsysteem voor uitwisseling van gegevens ‘BLink’, is een e-Zorg project van Ziekenhuis Gelderse Vallei, die steeds meer nieuwe manieren van zorg met behulp van internet-technologie ontwikkelen.

De groep 12 tot 18 jarigen ging tijdens een startbijeenkomst meteen aan de slag met hun smartphone. Kinderarts Gert Jan van der Burg instrueerde de diabetespatiënten hoe zij de App BLink moeten gebruiken. Hij constateert met genoegen: ‘De ‘BLink-testers’ zijn erg enthousiast en hun ouders ook! Zij zijn een van de eerste kinderen in Nederland die met hun smartphone werken om zo goed mogelijk ingesteld te zijn en blijven op insuline. Dit is een heel belangrijke vernieuwing in de zorg.’

Hoe werkt BLink?
Met zijn smartphone stuurt de diabetespatiënt de glucosewaarden via een bluetoothmodule naar Patient1. Dit is een persoonlijk digitaal patiëntendossier met een diabetesdagboekje. Dat dagboekje is weer gekoppeld aan het patiëntendossier in Ziekenhuis Gelderse Vallei. De kinderdiabetesverpleegkundige of kinderarts beoordeelt de bloedwaarden uit het diabetesdagboek en stuurt een bericht met een advies terug. De jongere met diabetes bekijkt het advies via de smartphone (of computer). Zo’n advies gaat bijvoorbeeld over het aanpassen van de medicatie of voeding of een leefstijladvies.

Meer informatie staat op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.