UMC St Radboud bundelt Europees onderzoek naar Imaging diabetes

diabetes vrouwHet UMC St Radboud heeft van de Europese Commissie vier miljoen subsidie ontvangen om Europees onderzoek te bundelen dat insuline producerende cellen in beeld brengt. Deze cellen spelen een centrale rol bij het ontstaan van diabetes. Goede beeldvorming van deze cellen geeft meer inzicht in het ontstaansproces van diabetes. Ook het effect van medicijnen en andere behandelingen kan zo beter worden gevolgd.

Wereldwijd hebben ongeveer 180 miljoen mensen diabetes. Bij deze ziekte spelen de beta-cellen die in de pancreas zitten een grote rol. Beta-cellen produceren insuline, dat het suikergehalte (de glucosespiegel) in ons bloed verlaagt. Functioneren de beta-cellen niet goed of is het aantal te sterk gedaald, dan ontstaat diabetes door een permanente verhoging van het suikergehalte. Om het suikergehalte zoveel mogelijk op het juiste niveau te houden, spuiten diabetici regelmatig insuline. Het is een chronische behandeling die veel vraagt van diabetici.

Lees verder op de website van het UMC St Radboud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.