Onderzoek naar oorzaak hoger risico hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten

Verstoringen in de stofwisseling die na de maaltijd optreden bij diabetespatiënten kunnen leiden tot afwijkingen aan de bloedvatwand en hierdoor bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maarten Tushuizen concludeerde dit nadat hij mannen met het metabool syndroom en met type 2 diabetes onderzocht. Op 26 maart promoveerde hij bij VUmc.

Patiënten met type 2 diabetes mellitus hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. ‘Klassieke’ risicofactoren zoals roken, hoge bloeddruk een hoog cholesterolgehalte verklaren dit hoge risico bij deze groep patiënten maar deels. Het is niet ondenkbaar dat verstoring van de stofwisseling die bij deze patiënten optreedt na de maaltijd, leidt tot verstoringen aan de bloedvatwand en daarmee bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Schadelijke vetdeeltjes
Tushuizen vond bij mannen met het metabool syndroom en met type 2 diabetes na de maaltijd verhoogde concentraties van schadelijke vetdeeltjes in het bloed, die daar vervolgens ook langer bleven circuleren vergeleken met gezonde mannen. Dit wordt voor een deel verklaard door de verhoogde hoeveelheid vet in de lever en door verhoogde glucoseconcentraties bij type 2 diabetes. Deze verstoringen in de stofwisseling na het eten leiden tot verhoogde oxidatieve stress, verstoringen van de functie van de binnenbekleding van de bloedvaten (endotheel) en de afsnoering van micropartikels. Micropartikels zijn kleine blaasjes die worden afgesnoerd door cellen in het bloed. Ze spelen een rol bij de bloedstolling, bij ontstekingen en hebben invloed op de vaatwandfunctie.

Micropartikels
Bij mannen met type 2 diabetes vond Tushuizen dat de stofwisselingsstoornissen die optraden na het eten van drie maaltijden leidden tot verhoogde aantallen van micropartikels afkomstig van het endotheel. Deze aantallen zijn gerelateerd aan de hoogte van de vetdeeltjes en de glucose- en insulineconcentraties. Maar ze hangen ook samen met een functie van het endotheel, namelijk het zogenaamde vaatverwijdende vermogen hiervan. Hierdoor kunnen verstoringen in de stofwisseling na de maaltijd bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, vooral bij populaties met een verhoogd risico hierop zoals mensen met het metabool syndroom en type 2 diabetes.
[VUmc]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.