De Maand van de Voet 2012

De podotherapeut, uw specialist in de voetengezondheidszorg
Bewegen, sporten is leuk en gezond. Veel Nederlanders beoefenen dan ook een actieve vorm van sport. Toch raken vier miljoen sporters per jaar geblesseerd. Dat is vervelend voor de sporter, en voor de samenleving. Zo wees recent onderzoek van het UMC Utrecht uit dat zes op de tien voetballers elk seizoen een enkel-, knie- of hamstringblessure oploopt. Goed voor gemiddeld vijf dagen werkverzuim en zestien dagen niet sporten. Na herstel houdt 27% pijnklachten.

Al vormen onze voeten de basis van ons gestel, het belang van dit onderdeel van het menselijk lichaam wordt nog onderschat. En in het verlengde daarvan ook de rol van de podotherapeut. In de Maand van de Voet daarom aandacht voor het belang van de inzet van podotherapeuten bij het behandelen én voorkomen van sport- en overbelastingblessures.

Sporten: gezond en toch ook niet?
Veel sporters hebben klachten aan enkels, knieën, heupen en onderrug. Niet zelden bestaat de behandeling daarvan vooral uit symptoombestrijding. En worden sporters eerder doorverwezen naar een fysiotherapeut dan naar een podotherapeut.
De werkelijke oorzaak kan liggen in disfunctioneren van de voet(en). De voet bestaat uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Daar kan dus heel wat mee misgaan.

Podotherapeuten zijn de deskundigen bij uitstek op gebied van beweging en consequenties daarvan voor de voeten, de benen, het bekken en de rug. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren zowel voor wat betreft het voorkomen als het behandelen van blessures die bij het sporten kunnen ontstaan.

Inzet van podotherapie
Podotherapeuten zijn de enige wettelijk erkende voetspecialisten. Deze paramedici beschikken over een breed aanbod aan onderzoeksmethoden en – technieken zoals voetdrukmeting, functieonderzoek en ganganalyse. Behandelplannen worden op maat gemaakt. De behandelmethoden en – technieken bestaan uit wondbehandeling, vilt therapieën, taping, het aanbrengen van ortheses, zolen, nagelbeugels etc..
Podotherapeuten behandelen niet alleen klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon, maar ook huid- en nagelaandoeningen.

Podotherapeuten geven tevens preventieve adviezen zoals (sport)schoenadvies. Omdat elke sport zijn eigen belasting en specifieke ondergrond kent, is het van groot belang dat een sporter de juiste sportschoenen draagt.

Podotherapie, een sportieve stap in de goede richting
Podotherapeuten werken vaak samen met fysiotherapeuten, pedicures, sport- en huisartsen en medisch specialisten. Ook zijn er ziekenhuizen met speciale voetenpoli’s.

Een afspraak met een podotherapeut kunt u maken zonder dat u een verwijzing nodig heeft.
In de meeste gevallen wordt podotherapie vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

Kijk voor meer informatie op www.podotherapie.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.