Prototype van kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten

alvleesklierOnderzoekers van het AMC en het bedrijf Inreda BV zijn erin geslaagd een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen die automatisch de bloedsuikerspiegel regelt bij patiënten met suikerziekte in de thuissituatie. Die hoeven dan niet meer zelf insuline te spuiten.

Hiermee is voor de eerste keer in de wereld aangetoond dat een relatief klein apparaat thuis de bloedsuikerspiegel binnen de juiste grenzen kan houden. Voordat het apparaat op de markt kan komen, moet het huidige draagbare model verder worden getest en worden verkleind tot zakformaat. De onderzoekers denken daarvoor minimaal nog vijf jaar nodig te hebben.

Al jaren zoeken wetenschappers naar een kunstmatige alvleesklier voor mensen met diabetes type 1. Het succesvolle experiment van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Inreda bij drie patiënten is de eerste test in de thuissituatie met een draagbaar apparaat ter grootte van een dikke aktetas. Eerdere tests vonden plaats in ziekenhuizen of hotels met medisch en technisch personeel in de kamer ernaast.

Lees verder op de website van het AMC.

Eén antwoord op “Prototype van kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.