Grote subsidie personalized medicine bij diabetes

Het Innovative Medicines Initiative (IMI), een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en de farmaceutische industrie geeft 45 miljoen euro subsidie aan onderzoek naar personalized medicine bij diabetes type 2. Onderzoekers van 21 academische instellingen en vier farmaceutische organisaties werken samen in dit project genaamd DIRECT. Zij hopen onder meer nieuwe doelwitten voor medicijnen te vinden en biomarkers die het risico op progressie van de ziekte voorspellen.

Voorspellen
Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat zoeken naar genen die bepalen hoe diabetespatiënten op medicatie reageren. “Mensen met diabetes type 2 krijgen aanvankelijk meestal eerst metformine, maar dat werkt niet bij iedereen ”, vertelt onderzoeker dr. Leen ’t Hart. Bij 30 tot 40 procent van de mensen geeft het vervelende bijwerkingen, zoals darmklachten, waardoor sommige mensen moeten stoppen. Door genetisch onderzoek hopen we dat vooraf te kunnen gaan voorspellen.”
[Leids Universitair Medisch Centrum]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.