Omega-3 gunstig voor diabetespatiënt na infarct

Diabetespatiënten met een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. Deze voedingstoffen verlagen de kans op ernstige hartritmestoornissen. Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.

Omega-3 vetzuren zitten in vis en plantaardige oliën zoals die van soja en lijnzaad. Hun werking is de afgelopen tien jaar uitgebreid getest in de Alpha Omega Trial. Ze zouden een gunstige werking hebben op hart- en vaatziekten, zo was de verwachting. Dat kon deze studie, die vorig jaar werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, echter niet aantonen. Proefpersonen die meer dan drie jaar lang margarine met gunstige vetzuren kregen, waren niet beter af dan proefpersonen die margarine kregen zonder deze vetzuren. Maar uit een diepgaande analyse blijkt nu dat een subgroep wel baat heeft bij deze vetzuren: diabetespatiënten die een hartinfarct achter de rug hebben, in Nederland ruim 150.000 mensen.

Lees verder bij Wageningen Universiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.