Reactie DVN op “Nederland verwacht kostenexplosie door diabetes”

diabetes insulineBijna acht op de tien Nederlanders verwachten dat, alleen door diabetes, de kosten van de gezondheidszorg in Nederland de komende jaren zullen stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 1200 Nederlanders, in opdracht van Novo Nordisk, een wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van diabeteszorg.

Maarten Ploeg, directeur van Diabetesvereniging Nederland (DVN): “Als patiëntenorganisatie zijn wij ons bewust van de kosten voor zorg. Diabetesvereniging Nederland richt zich onder andere op verlaging van de kosten die gemaakt worden door mensen met diabetes. Wij pleiten achter de schermen continu bij alle zorgverleners en zorgverzekeraars voor goede zorg tegen een scherpe prijs. En bij onze achterban dringen wij erop aan dat zij zichzelf goed controleren en afspraken met zorgverleners gebruiken om eventuele complicaties tijdig te signaleren. Daarmee voorkomen zij erger en daarmee blijven de kosten ook meer binnen de perken.”

Sluipmoordenaar
Diabetesvereniging Nederland betreurt zeker de toename van diabetes onder de Nederlanders. Ploeg: “Diabetes is inderdaad een sluipmoordenaar. Mensen zeggen vaak dat ze ‘een beetje suiker’ hebben, maar dat bestaat niet. Deze groep mensen zal in een latere fase worden geconfronteerd met verergering als ze nu niet ingrijpen.”

Economische consequenties heeft diabetes inderdaad, zo stelt Ploeg: “Voor mensen met diabetes hebben wij een webwinkel geopend waarin we veel lagere prijzen hanteren dan andere leveranciers. Wij hoeven er dan ook geen winst mee te maken. Door deze winkel is het algemeen prijspeil van diabeteshulpmiddelen in Nederland al flink gedaald. Dit is een meevaller voor zowel de patiënt die dit zelf moet betalen als voor de zorgverzekeraar die vergoedt. Maar we ontkomen er niet aan dat diabetes een economische impact heeft, op micro- en macroniveau. Alleen door met zijn allen gericht te blijven op efficiënte zorg dichtbij kunnen we zorgen voor enige beheersing.”
[Diabetesvereniging Nederland]

2 antwoorden op “Reactie DVN op “Nederland verwacht kostenexplosie door diabetes””

  1. Waarom wordt er nooit een onderzoek ingesteld naar het feit dat strips en hulpmiddelen in het buitenland veel goedkoper zijn dan in Nederland?

    Een Novopen 4 kost in Frankrijk EUR 45,=!!! In Nederland ca. EUR 100.=

    Blijft dit geld bij de tussenhandel of de fabrikant?

    Het lijkt mij dat de Nederlanders valse voorlichting krijgen over de zogenaamd hoge kosten. Er wordt namelijk goed verdiend aan diabetes.

  2. Het is het winst gevend beleid dat de kosten zo omhoog haalt. Als zorgverzekeraars en farma-industrie nu eens niet op winst uit waren, dan zouden de kosten zeker lager zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.