Promotie: vervanging van verzadigde vetten verlaagt het risico op metabool syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van risicofactoren voor ouderdomssuikerziekte en hart- en vaatziekten. Zowel een verhoogd vetgehalte in het bloed als verstoringen in de spiervetstofwisseling kunnen leiden tot ongewenste vetstapeling in het spierweefsel, wat de werking van het hormoon insuline kan verstoren.

Dit proefschrift toont aan dat vervanging van verzadigde vetten in de voeding door complexe koolhydraten en een visoliesupplement het risico op het metabool syndroom vermindert, met name door effecten op het vetgehalte van het bloed. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten of complexe koolhydraten heeft weinig invloed op de spiervetstofwisseling en -insulinewerking bij personen met het metabool syndroom.

Promotie mw.drs. Anne M.J. van Hees
Fatty acid metabolism in the metabolic syndrome
11 november 2011
Promotors: Prof.dr. E.E. Blaak, Prof.dr.ir. W.H.M. Saris
Maastricht University

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.