Promotie: Preventie van diabetes in het ‘echte leven’: een ingewikkelde uitdaging

diabeteszorgType 2 diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten zijn gezondheidsproblemen die vaak voorkomen. Een ongezonde leefstijl, zoals weinig lichamelijke activiteit en een ongezond voedingspatroon verhoogt de kans op deze ziekten. Het veranderen van die leefstijl blijkt in de praktijk echter vaak moeilijker dan gedacht, concludeert onderzoeker Jeroen Lakerveld. Hij roept op niet alleen te kijken naar het individu, maar ook naar de omgeving. Lakerveld promoveert op 11 november aan VUmc.

Uit de resultaten van gecontroleerde onderzoeken (onder ‘laboratoriumomstandigheden’) blijkt dat bij personen met een verhoogd risico door middel van een intensief leefstijlprogramma diabetes voorkomen kan worden. Echter, tot nu toe is het niet gelukt om deze goede bevindingen te vertalen naar de praktijk van de eerstelijns gezondheidszorg.

In het Leefstijl Onderzoek West-Friesland is een innovatief leefstijlprogramma ontwikkeld, toegesneden op de eerstelijns gezondheidzorg in Nederland. De effectiviteit en de kosteneffectiviteit van het programma heeft Jeroen Lakerveld geëvalueerd in een gerandomiseerd onderzoek.

Ruim zeshonderd mannen en vrouwen met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten werden op basis van toeval ingedeeld in een groep die het programma kreeg of een groep die alleen gezondheidsbrochures kreeg. Het programma bestond uit maximaal zes counselinggesprekken met een speciaal opgeleide praktijkondersteuner. Er werd daarbij uitgegaan van wat de deelnemers zelf wilden aanpakken, waarna gezamenlijk met de deelnemer op maat gesneden oplossingen gekozen werden.

De resultaten lieten zien dat het verbeteren van de leefstijl van volwassenen met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten moeilijk is. Het leefstijlprogramma bleek weinig effect te hebben op het geschatte risico op diabetes en hart- en vaatziekte. Bovendien bleek het verschil in leefstijlgedrag tussen beide groepen nauwelijks veranderd.

Dit onderzoek toont aan dat er meer nodig is om ingeslepen ongezonde leefstijlgewoonten te veranderen. Het betekent dat wij ons moeten bezinnen op de wijze waarop leefstijlprogramma’s worden aangeboden. Lakerveld roept op niet alleen te kijken naar het individu, maar ook naar de omgeving.

Promotie J. Lakerveld
Efforts to prevent diabetes and cardiovascular diseases in primary care. An innovative lifestyle intervention for adults at risk
11 november 2011
Promotoren: prof.dr. M.G.A.A.M. Nijpels, prof.dr. M.W. van Tulder
Copromotor: dr. S.D.M. Bot, dr. M.J.M. Chin A Paw
[VUmc]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.