Promotie: Hoe veroorzaakt lithium nefrogene diabetes insipidus?

Het waterkanaal aquaporine-2 (AQP2) is noodzakelijk voor de concentrering van urine en speelt een rol bij verschillende ziektebeelden. Één van de bekendste is nefrogene diabetes insipidus, waarbij patiënten onvoldoende in staat zijn om de urine te concentreren. Door het ontbreken van adequate regulatie van AQP2 lopen deze patiënten een groot risico op uitdroging. Nefrogene diabetes insipidus wordt meestal veroorzaakt door lithiumtherapie.

Marleen Kortenoeven deed onderzoek naar de fysiologische regulatie van AQP2. Hormonale factoren, waaronder ATP, dopamine en prostaglandines, spelen een rol bij AQP2-gemedieerd watertransport. Haar onderzoek beschrijft de mechanismen waarvan deze hormonen gebruik maken bij het remmen van dit watertransport. Daarnaast onderzocht zij het mechanisme waarmee lithium nefrogene diabetes insipidus veroorzaakt. Ze toont aan dat lithium de niercel voornamelijk binnengaat via het epitheliale natriumkanaal ENaC.

Het blokkeren van dit kanaal door middel van het medicijn amiloride voorkomt het onstaan van lithiumgeïnduceerde nefrogene diabetes insipidus, zowel in een celmodel als in ratten. Daarmee verstrekt dit onderzoek een onderbouwing voor het gebruik van amiloride als een behandeling voor lithiumgeïnduceerde nefrogene diabetes insipidus.Marleen Kortenoeven promoveert woensdag 16 november aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Biografie
Marleen Kortenoeven (Tegelen, 1981) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud, binnen het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Momenteel werkt ze als postdoc bij de afdeling Biomedicine aan de Aarhus Universiteit te Denemarken.

Promotie drs. M.L.A. Kortenoeven
Physiological and pharmacological modulation of renal water reabsorption
16 november 2011
Promotors: prof. dr. P.M.T. Deen, prof. dr. J.F.M. Wetzels
Copromotors: dr. J.H. Robben
[Radboud Universiteit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.