Dr. Eelco de Koning benoemd op leerstoel DVN

Diabetesvereniging NederlandDr. Eelco de Koning, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is op 1 november 2011 door Diabetesvereniging Nederland (DVN) benoemd op de DVN-leerstoel diabetologie. De Koning zal als bijzonder hoogleraar zijn werkzaamheden voortzetten: hij leidt al veel baanbrekend onderzoek op het gebied van diabetes type 1. Naast patiëntenzorg geeft hij ook onderwijs. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.

De DVN-leerstoel bij het LUMC heeft betrekking op diabetologie, met in het bijzonder bètaceltransplantatie en –regeneratie. Door het instellen van deze leerstoel wil Diabetesvereniging Nederland het goedlopende Leidse onderzoeksprogramma op het gebied van bètaceltransplantatie nog meer gewicht geven. De Koning is nationaal en internationaal een expert als het gaat om de eilandjes van Langerhans, de cellen die onder andere glucagon en insuline produceren. Bij mensen met diabetes werken deze eilandjes niet goed of helemaal niet meer.

Peter van der Velden, DVN-voorzitter: “Ik heb zelf diabetes type 1 en mijn grootste wens is dat deze vorm van diabetes, die vooral kinderen en jonge mensen treft, over een generatie niet meer voorkomt. Ik hoop dat dr. De Koning ervoor kan zorgen dat genezing van diabetes type 1 snel dichterbij komt. Met deze benoeming steunt Diabetesvereniging Nederland zowel de voortgang van Nederlands onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes, als de mensen die deze aandoening hebben. Dan worden komende generaties er hopelijk niet meer mee geconfronteerd.”

Eelco de Koning; al lang betrokken bij diabetes
Na het behalen van zijn artsexamen in 1991 aan de Universiteit van Utrecht werkte hij van 1991-1994 aan de Diabetes Research Laboratories van de Universiteit van Oxford. Hier deed hij onderzoek naar functionele en pathologische veranderingen van eilandjes van Langerhans bij type 2 diabetes. In 1994 promoveeerde hij aan de Universiteit van Utrecht op dit onderwerp. Hij voltooide zijn opleiding tot internist-endocrinoloog in 2001 aan het UMC Utrecht waar hij vervolgens als staflid werkte.

Van 2004 tot 2005 was hij werkzaam in het Joslin Diabetes Center, sectie Islet Transplantation and Cell Biology (Universiteit van Harvard, Boston) waar hij zich richtte op het gebied van humane eilandjesisolatie en -transplantatie, en stamcelonderzoek. In het LUMC coördineert hij het humane eilandjestransplantatieprogramma voor patienten met type 1 diabetes en meerdere projecten op het gebied van eilandjesonderzoek. In het LUMC (en het Utrechtse Hubrecht Instituut) leidt hij onderzoek naar de productie van humane insuline-producerende cellen vanuit voorlopercellen uit de pancreas.

DVN-leerstoel bij het Leids Universitair Medisch Centrum
Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door wetenschappelijk onderzoek. Het leidt artsen, gespecialiseerde zorgverleners en onderzoekers op om daaraan bij te dragen. Naast algemene patiëntenzorg biedt het LUMC specialistische behandelingen die slechts in een beperkt aantal medische centra mogen worden uitgevoerd. Het LUMC onderscheidt zich met name als verwijscentrum voor complexe medische vragen waar geen pasklare antwoorden op zijn. Wetenschappers en artsen werken samen aan een beter begrip van ziekten en aan nieuwe behandelmethoden.
[Diabetesvereniging Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.