Diabetesvereniging Nederland: Excellente diabeteszorg is kostenbesparend

geldDVN reageert op rapport ‘Diabeteszorg in Nederland: Betere gezondheid, meer welvaart’
Op 14 november 2011, Wereld Diabetesdag, maakte Novo Nordisk de resultaten bekend van een onderzoek naar de mogelijkheden om de kostenstijging voor diabeteszorg te beteugelen. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Booz&Co en oud-minister van Volksgezondheid dr. Ab Klink.

Als grote kostenposten worden genoemd therapie-ontrouw en het sneller optreden van complicaties, belemmeringen op de arbeidsmarkt en in de samenwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg. Door de juiste prikkels te geven, dienen deze blokkades te worden geslecht. Dan is de weg vrij om anderhalf tot twee miljard euro te besparen in 2020.

Het rapport doet aanbevelingen hoe die diabeteszorg vorm kan krijgen zonder kwaliteitsverlies. Het rapport schat de kosten voor diabeteszorg momenteel op twee tot drie miljard euro per jaar. Het verlies aan arbeidsuren wordt geschat op vijf tot zes miljard euro.

Oplossingen zijn: het geven van economische prikkels tot het anders organiseren van de zorg in eerste en tweede lijn. Het betrekken van werkgevers, UWV en participatieve zorg in het aan het werk houden van mensen met diabetes. Het stimuleren van het sociale netwerk van patiënten om de behandeling vol te kunnen houden. En: het toegankelijker maken van de markt voor behandelingen die de patiënt gemak brengen.

Reactie DVN
DVN onderschrijft de bevindingen van harte en pleit voor spoedige invoering zodat de besparingen zo snel mogelijk van de grond komen. Goede zorg hoeft zeker niet duur te zijn, Diabetesvereniging Nederland stelt zelfs: ‘excellente diabeteszorg is kostenbesparend’. In haar werk benadrukt DVN dat ook al.

In het onderzoeksrapport wordt het patiëntenportaal ‘Mijn Zorgpagina’, een initiatief van DVN genoemd als een belangrijk instrument in de strijd voor excellente en betaalbare gezondheidszorg. Dat is precies de visie waarmee dit instrument is opgezet. Daarbij heeft DVN recent al de aandacht gevestigd op diabetes in het arbeidsproces via haar brochure ‘Diabetes werkt!’, in een samenwerkingsverband met onder andere arbo-artsen.

Diabetes als economische sluipmoordenaar
Diabetesvereniging Nederland reageerde op woensdag 9 november 2011 al op het onderzoek van Maurice de Hond, waaruit blijkt dat Nederland een stijging van de kosten van gezondheidszorg verwacht. Directeur Maarten Ploeg: “Als patiëntenorganisatie zijn wij ons bewust van de kosten voor zorg. DVN richt zich onder andere op verlaging van de kosten die gemaakt worden door mensen met diabetes, bijvoorbeeld door onze gesprekken met zorgverleners en zorgverzekeraars en bij onze achterban.” De volledige reactie leest u hier.
[Diabetesvereniging Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.