600.000 euro subsidie voor diabetesonderzoek ouderen

diabetesHoe beïnvloeden erfelijke factoren de reactie op diabetesmedicijnen bij ouderen? Om die vraag te beantwoorden ontvangt onderzoeker Leen ’t Hart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een subsidie van 600.000 euro van ZonMw.

De komende vier jaar gaat dr. ing. Leen ’t Hart van de afdeling Moleculaire Celbiologie en de sectie Moleculaire Epidemiologie van het LUMC kijken naar het medicijngebruik, bijwerkingen en complicaties van meer dan vijfduizend oudere patiënten met diabetes type 2. Samen met onderzoekers van de VUmc, de Universiteit Utrecht en de afdeling Ouderengeneeskunde van het LUMC krijgt hij hiervoor de subsidie van het ZonMw-programma Priority Medicines Ouderen.

Medicijngebruik terugdringen
“We willen meer inzicht krijgen in hoe glucoseverlagende middelen bij ouderen werken en wat de invloed van hun genen daarop is”, vertelt ’t Hart. “Op dit moment is het nog niet mogelijk te voorspellen wie goed reageert op een bepaald glucoseverlagend medicijn. Als we daar wel toe in staat zijn, kunnen we bij deze groep mogelijk het medicijngebruik terugdringen.”

Diabetes type 2
Diabetes type 2 is een van de meest voorkomende ziektes bij ouderen. Wanneer de ziekte niet goed behandeld wordt, kunnen complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en blindheid optreden. Behandeling van een nieuwe patiënt begint met glucoseverlagende pillen. Deze middelen werken lang niet bij iedereen goed, waardoor de behandeling niet altijd optimaal is en de patiënt vaak meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd moet gebruiken. Daarnaast krijgt een deel van de patiënten last van ongewenste bijwerkingen.
[LUMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.