Verklein je kans op diabetes

soepGezonder eten kan de kans op diabetes type 2 verkleinen. Maar dan moet je wel weten hoe dat moet. Daarvoor heeft Kijk op Diabetes de website netzolekker.nl gelanceerd. Hierop staan filmpjes waarin Els Dijkstra, voedingskundige van het Voedingscentrum, laat zien hoe je twintig gerechten uit verschillende eetculturen een stuk gezonder kunt koken.

Dijkstra kookt samen met vier verschillende vrouwen populaire gerechten uit de Hindoestaanse, Hollandse, Marokkaanse en Turkse keuken. Denk aan couscous, dolma’s, bakkeljauw en stamppot boerenkool. Deze gerechten kun je vaak met een simpele ingreep gezonder maken.

In een van de filmpjes laat Dijkstra bijvoorbeeld zien hoe je een kant-en-klare macaronimaaltijd gezonder kunt maken door er een simpele wortelsalade bij te maken: geraspte wortel, beetje sinaasappelsap en een hand rozijnen. Een stuk gezonder en, inderdaad: net zo lekker.

Diabetes
Hindoestanen hebben een relatief grote kans om diabetes type 2 te krijgen. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Hetzelfde geldt voor Turkse en Marokkaanse mensen. Ook bij Nederlanders komt diabetes steeds meer voor.

Dijkstra: ‘Het is me opgevallen dat veel Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse mensen houden van lekker en veel eten. Veel vlees, koolhydraten, vet en suiker en vaak weinig groente. Zo’n eetpatroon kan de kans op diabetes type 2 vergroten. Voor Nederlanders met zo’n soort eetpatroon geldt natuurlijk hetzelfde.’

Daarom geeft Dijkstra twintig traditionele gerechten een gezonde twist. Met kleine stapjes zoals minder vet, meer groente, volkoren ingrediënten en kleinere porties eet je net zo lekker, maar een stuk gezonder.

Bekijk alle kookvideo’s op netzolekker.nl.

[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.