Provinciebrede samenwerking kinderdiabeteszorg

kinderdiabetesDe zes Limburgse ziekenhuizen gaan samenwerken op het gebied van de kinderdiabeteszorg. Ze doen dit om de zorg voor deze kwetsbare groep verder te verbeteren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de zes Limburgse ziekenhuizen samen optrekken. Aanstaande zondag, 23 oktober, vindt de aftrap van het samenwerkingsverband plaats met een programma voor en door de kinderen in de Gaia-ZOO (voorheen Gaia-park) in Kerkrade.

Kinderen maken tot hun 18e levensjaar een enorme ontwikkeling door, zowel op lichamelijk als op psychisch gebied. Het hebben van een chronische ziekte als kinderdiabetes (diabetes type 1) belemmert deze ontwikkeling. De prognose kan verbeterd worden door goede en efficiënte zorg te leveren en mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen.

Jongeren met kinderdiabetes zijn in hun omgeving vaak geïsoleerd, omdat het aantal patiënten relatief gering is. Limburg telt zo’n 425 kinderen met diabetes type 1. Kinderen onder de zes jaar met deze vorm van diabetes zijn er in Limburg zelfs niet meer dan tien. Dat geringe aantal betekent dat samenwerking tussen de professionals die hiermee bezig zijn, essentieel is.

Het samenwerkingsverband van de zes ziekenhuizen werkt volgens de meest actuele nationale en internationale richtlijnen, en het feit dat ook het azM/ Maastricht Universitair Medisch Centrum+ meedoet, betekent dat deelname aan onderzoek op het gebied van kinderdiabetes gegarandeerd is. De schaalvergroting maakt bovendien betere begeleiding mogelijk, vergroot de continuïteit van zorg, en geeft de mogelijkheid leeftijdsgerichte activiteiten te organiseren samen met de patiëntenvereniging.

De handen ineen met ‘hand’-tekening
Samenwerking op het gebied van de kinderdiabetes was er al tussen ziekenhuizen in Zuid-Limburg enerzijds en ziekenhuizen in Noord- en Midden-Limburg anderzijds. Die twee reeds bestaande samenwerkingsverbanden smelten nu dus samen tot een groot Limburgs collectief. Zondag zetten daartoe afgevaardigden van de ziekenhuizen hun handtekening. Zes kinderen maken namens de zes deelnemende huizen letterlijk een tekening van hun hand op een groot bord bij wijze van symbolische aftrap. Het programma van de aftrap bestaat verder onder meer uit een speurtocht, een informatiemarkt, cliniclown dr. Joe-Hoe is aanwezig, en de kinderen brengen uiteraard een bezoek aan de vele dieren in de Gaia-ZOO.
[academisch ziekenhuis Maastricht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.