Mensen met diabetes krijgen structureel te weinig glucoseteststrips vergoed

diabetes bloedglucoseDVN tikt zorgverzekeraars op de vingers
Er komen bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) veel klachten binnen van mensen die een insulinepomp gebruiken of meerdere malen per dag insuline moeten injecteren. De zorgverzekeraars vergoeden hen onvoldoende teststrips om te controleren of de bloedglucosewaarde binnen acceptabele grenzen blijft.

DVN is van mening dat veel zorgverzekeraars te weinig teststrips vergoeden aan mensen op intensieve insulinebehandeling. Alleen Achmea en Agis vergoeden voldoende teststrips, dat wil zeggen 600 per kwartaal. Met dat aantal is het mogelijk om minimaal 5 dagen per week 7 bloedglucosemetingen te doen en op de andere 2 dagen van de week 4 metingen per dag. Deze controlefrequentie wordt door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) als ‘adequate zelfmeting van de bloedsuikers’ genoemd voor mensen met diabetes type 1, die intensieve insulinebehandeling krijgen. Het betreft een CVZ-standpunt van november 2010.

DVN vindt het onterecht dat de meeste zorgverzekeraars maximaal 400 teststrips per kwartaal als norm hanteren. Zij zal de zorgverzekeraars op hun tekortkoming wijzen. Mochten zij niet het goede voorbeeld van Achmea en Agis gaan volgen, dan zal DVN zich beraden op verdere stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.