Gezocht: ouderen die meer willen bewegen

bewegingsmeter directlifeOnderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn op zoek naar driehonderd mensen tussen de zestig en zeventig jaar die meer willen gaan bewegen. Zij kunnen deelnemen aan een onderzoek waarbij ze gedurende drie maanden gratis een bewegingsmonitor, een persoonlijk beweegprogramma via internet en een persoonlijke coach tot hun beschikking krijgen.

De ouderen kunnen zo precies bijhouden hoeveel ze bewegen, én proberen daar verbetering in aan te brengen. Het gaat in dit onderzoek niet om fanatiek sporten maar om een blokje om, de trap nemen in plaats van de lift, enzovoorts. De onderzoekers willen vaststellen of het gebruik van moderne technologie kan bijdragen aan een meer actieve leefstijl bij ouderen, en of dat ook gepaard gaat met een gezondere suikerhuishouding.

Broekzak
De deelnemers dragen een klein apparaatje bij zich, bijvoorbeeld in hun broekzak, dat precies bijhoudt hoeveel ze bewegen. Deze bewegingsmonitor kunnen ze aansluiten op de pc, waarna in beeld komt hoeveel ze van minuut tot minuut bewogen hebben. De deelnemers maken een plan om meer fysieke activiteit in hun leven te krijgen. Daarbij worden ze ondersteund door het computerprogramma, maar ook door e-mails van een coach. Om een beeld te krijgen van de stofwisseling, zal tweemaal gedurende vier dagen het bloedsuikergehalte gemeten worden. Dat is mogelijk dankzij een kleine sensor onder de buikhuid die in de thuissituatie gedragen kan worden, ook tijdens bijvoorbeeld het sporten of douchen.

Ziekten
Veel mensen maken tussen hun zestigste en zeventigste kennis met de ouderdom: ze stoppen met werken en krijgen de eerste lichamelijke klachten. Beweging kan de lichamelijke achteruitgang beperken. Het is aangetoond dat beweging de stofwisseling gunstig beïnvloedt, de vaten gezond houdt en tot minder overgewicht leidt. Zo kunnen ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en geestelijke achteruitgang voorkomen of geremd worden. Dankzij de 24-uurs bloedsuikermeter kunnen de onderzoekers bij deze studie voor het eerst bij mensen in hun eigen thuissituatie bestuderen wat het effect is van een digitaal beweegprogramma. 

Pc-vaardig
Deelnemers moeten tussen de zestig en zeventig jaar zijn, weinig dagelijkse lichaamsbeweging hebben en daar graag verandering in willen brengen. Daarnaast moeten ze bekend zijn met computer- en internetgebruik en beschikken over een computer met internettoegang. Mensen die vanwege lichamelijke beperkingen niet voldoende mobiel zijn – bijvoorbeeld mensen in een rolstoel – kunnen helaas niet deelnemen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.agostudie.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden voor het onderzoek. Het LUMC werkt voor dit onderzoek samen met het VUmc en met Philips, die het computerbeweegprogramma met persoonlijke coach en de bewegingsmonitor levert.
[LUMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.