Diabetes is een sluipmoordenaar

diabetesfondsDiabetes, oftewel suikerziekte, is een sluipmoordenaar; het heeft verwoestende gevolgen zoals een hartaanval, dementie, blindheid en nierschade. Reden voor het Diabetes Fonds om deze week te starten met een voorlichtingscampagne met als boodschap: ‘Ik geef om je ogen die nu nog zien. Ik geef om je hart, dat nu nog klopt. Ik geef om je nieren, die nu nog werken.

Veel mensen weten inmiddels dat er zo’n 1 miljoen mensen met diabetes in Nederland zijn. En dat de ziekte in opmars is; elke dag komen er 200 patiënten bij. Maar wat veel mensen niet weten, is dat vijftig procent van de mensen met diabetes aan ernstige gevolgen lijdt. In Nederland overlijden jaarlijks evenveel mensen aan diabetes als aan borstkanker, namelijk ruim 3.000. Daarnaast overlijden er nog veel meer mensen aan de gevolgen van diabetes, waardoor het getal naar schatting boven de 10.000 uitkomt.

Gevolgen diabetes DiabetesFonds

Snel groeiend probleem
Bert Kuipers van het Diabetes Fonds: ‘Diabetes is altijd dichtbij. Iedereen kent wel iemand die diabetes heeft. Maar diabetes is geen onschuldige volksziekte. Het is een snel groeiend probleem dat vaak wordt onderschat. Diabetes heeft vaak heel ernstige, in sommige gevallen zelfs levensbedreigende, gevolgen. We moeten met zijn allen de handen ineen slaan om de opmars van diabetes en de nare gevolgen hiervan te stoppen. Nederland moet in actie komen. Daarom roepen we iedereen op om te geven aan onderzoek.’

Onderzoek nodig
Het Diabetes Fonds zet alles op alles om diabetes en de verwoestende gevolgen ervan te voorkomen. Kuipers: ‘Dat kan alleen met fundamenteel onderzoek door de beste wetenschappers. Alleen zo pakken we de strijd tegen diabetes structureel aan. Maar we hebben echt nog onvoldoende financiële middelen. Van alle aanvragen van onderzoekers kunnen we maar een kwart honoreren. Dus onze oproep is: geef om mensen met diabetes, geef om onderzoek. En help diabetes de wereld uit.’

Het Diabetes Fonds krijgt geen geld van de overheid, dus is afhankelijk van donaties en de collecte in november. Het fonds gebruikt de giften niet alleen om onderzoek te betalen, maar ook om voorlichting over diabetes te geven. Steun het Diabetes Fonds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.