Diabetes Fonds: pas op met voetverzorging met visjes

voetverzorging vissenGezondheidsautoriteiten in Groot-Brittannië waarschuwen tegen pedicurebehandelingen met visjes. Voetverzorging met behulp van de zogeheten garra rufa-visjes is de laatste jaren in opmars, maar blijkt voor mensen met diabetes erg gevaarlijk.

Mensen die de behandeling ondergaan, plaatsen hun voeten in een bak water waarin de visjes zwemmen. Het is de bedoeling dat de beestjes vervolgens dode huidcellen opknabbelen. Voor gezonde mensen kan de behandeling weinig kwaad, maar mensen die lijden aan onder meer diabetes en de huidaandoening psoriasis zouden er voortaan van moeten afzien.

Bij mensen met diabetes raken zenuwen en bloedvaatjes beschadigd wanneer de bloedsuiker te vaak hoog is. Dit leidt tot minder gevoel in de voeten, waardoor wondjes niet worden opgemerkt en ook minder goed genezen. Een simpel wondje kan uitgroeien tot een ontsteking of zweer (ulcus) die vaak slecht geneest. In het ergste geval moet een teen, een voet of zelfs delen van het been geamputeerd worden.

Bij de visjesbehandeling bestaat er kans op infectie door onder meer vervuild water, door bacteriën die van de visjes afkomstig zijn of door besmetting via mensen die eerder met hun voeten in het water hebben gezeten.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.