Grotere kans op darmkanker met diabetes

diabetesMensen met diabetes hebben een hogere kans op darmkanker. Bij diabetespatienten wordt gemiddeld 38 procent vaker de diagnose van kanker aan de dikke darm vastgesteld dan bij mensen zonder diabetes. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van de University of California waarin de resultaten van 14 verschillende studies werd bekeken. De resultaten van de onderzoeken werden gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology, zo schrijft Het Parool.

Waarom mensen met diabetes een verhoogd risico op de kankersoort hebben, weten de onderzoekers niet. Bij de mensen die onderzocht werden vonden de onderzoekers soms wel aanwijzingen die zouden kunnen duiden op een verhoogd risico, zoals een hogere leeftijd, ernstig overgewicht en roken. Maar de exacte oorzaak is moeilijk te bepalen omdat darmkanker een complexe ziekte is.

Een mogelijke oorzaak zou misschien in het hormonale stelsel zitten. Mensen met diabetes hebben vaker meer van het bloedsuikerspiegel regulerende insuline in hun lichaam. Ook zitten er meer daarmee samenhangende hormonen in hun bloed. Deze hormonen stimuleren celgroei, waar ook kankercellen bij zouden kunnen zitten.

Mensen met diabetes wordt vooralsnog niet vaker geadviseerd om zich te laten testen op darmkanker, of op een andere leeftijd, dan mensen zonder diabetes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.