Diabetesmedicijn Bydureon voor diabetes type 2 in de belangstelling

bydureon diabetesmedicijnDe European Medicines Agency heeft onlangs het medicijn Bydureon toegelaten op de Europese markt. Bydureon is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2. Het verlaagt de bloedsuiker en hoeft maar een keer per week geinjecteerd te worden. Bydureon is gebaseerd op de stof exenatide, afgeleid van een darmhormoon.

Behandeling van diabetes type 2 bestaat meestal uit het medicijn metformine. Daarnaast helpt het ook vaak om meer te bewegen en minder te eten. Op de lange termijn is dat vaak niet meer genoeg en moet iemand ook insuline gaan spuiten.

De stof exenatide is afgeleid van het darmhormoon GLP-1, dat wordt gevormd als reactie op voedsel. Darmhormonen geven na het eten een seintje aan de alvleesklier dat er meer insuline moet komen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt.

Onderzoekers Mathijs Bunck en Mark Fineman van het VUmc promoveren op 9 september op onderzoek naar het effect van exenatide in vergelijking met insuline. De resultaten zijn veelbelovend: door exenatide geeft de alvleesklier inderdaad meer insuline af en wordt de bloedsuiker lager. Bovendien vallen gebruikers af, vooral door afname van ongezond buikvet. Nog meer pluspunten zijn dat de insulinegevoeligheid groter wordt en de kans op hart- en vaatziekten afneemt.

Exenatide is dezelfde stof als in het medicijn Byetta, van dezelfde producent Eli Lilly. Het verschil zit ‘m in de toediening:  Bydureon hoeft slechts eenmaal per week te worden geïnjecteerd, terwijl Byetta dagelijks moet worden toegediend.

Het onderzoek is gefinancierd door Eli Lilly, de producent van het middel Bydureon en Byetta. Het is nog niet duidelijk of Bydureon in Nederland wordt vergoed en voor wie wel of niet. Update 8 september 2011: Bydureon is vanaf 1 oktober ook in Nederland beschikbaar. Het middel wordt volledig vergoed voor mensen met fors overgewicht (BMI groter dan 35 kg/m2).
[Diabetes Fonds]

Eén antwoord op “Diabetesmedicijn Bydureon voor diabetes type 2 in de belangstelling”

  1. Als je geen BMI van 35 hebt maar 27 of 28 wordt het medicijn dus niet vergoed. Wat kost het als het toch door mij gebruikt wordt. Daarbij spuit ik 1x per dag Levemir 40 eenheden, gebruik metformine 500 mg en tolbutamide 500 mg 4x daags. Kan ik dan toch overgaan op Bydureon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.