Diabetes verdubbelt risico op dementie

diabetesDiabetici lopen tweemaal zoveel risico op dementie in vergelijking met mensen met een normale bloedsuikerspiegel. Dat blijkt uit een nieuw Japans onderzoek waarvan de resultaten vorige week zijn verschenen in het vakblad Neurology.

Wetenschappers van de universiteit in Fukuoka, Japan, volgden meer dan 1.000 individuen ouder dan 60 jaar gedurende een periode van gemiddeld 11 jaar. Op geregelde tijdstippen werden zowel hun suikermetabolisme als hun cognitief vermogen onder de loep genomen.

Dementie gaat gepaard met een verlies van cognitieve functies (spraak, geheugen, concentratie…) wat normaal functioneren op de duur onmogelijk maakt. Ruim 230 proefpersonen ontwikkelden dementie. Niet alleen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie, maar ook andere vormen, waaronder vasculaire dementie. Vasculaire dementie ontstaat wanneer de bloedvaten die de hersenen van de nodige zuurstof en voedingsstoffen voorzien, beschadigd raken.

Wie diabetes heeft, loopt dubbel zoveel risico op dementie, dan mensen met een normale suikerhuishouding, zo concludeerden de Japanners. In hun studie ontwikkelden 41 van 150 diabetici dementie tegenover 115 van 559 niet-diabetici. De overigen hadden een gestoorde suikerhuishouding, maar onvoldoende om te spreken van diabetes. Deze tussengroep, ook prediabeten genoemd, hadden een licht verhoogd risico op dementie.

Het resultaat hield stand na uitsluiting van andere risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, roken en een te hoge cholesterolconcentratie.
[Knack.be]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.