Bydureon vergoed per 1 oktober

bydureon diabetesmedicijnBydureon, één keer per week geïnjecteerd, wordt per 1 oktober vergoed als medicijn bij diabetes mellitus type 2.

Bydureon is een injectievloeistof met een verlengde werking. De werkzame stof is exenatide, wat ongeveer net zo werkt als het darmhormoon GLP-1. Dit GLP-1 werkt in reactie op voedsel en stimuleert de aanmaak van insuline. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de lever minder glucose aan het bloed afgeeft en er sneller een verzadigd gevoel optreedt.

Exenatide en ook liraglutide zijn al langer in Nederland op de markt als GLP1-analogen. Zij werden al vergoed voor mensen met fors overgewicht (BMI vanaf 35), die met alleen tabletten niet voldoende effect zien voor de bloedglucosewaarden. Voordeel van deze medicijnen is dat ze geen hypo’s veroorzaken en dat mensen gemakkelijker kunnen afvallen.

Nu is er een langwerkende variant door Eli Lilly, fabrikant van exenatide, ontwikkeld. Hierdoor hoeft het slechts één keer per week ingespoten te worden.

Voorwaarden voor vergoeding:

  • Fors overgewicht bij type 2, een zogenaamd BMI (Body Mass Index) groter dan of gelijk 35 kg/m2.
  • Onvoldoende diabetesregulatie mogelijk met maximale tablettenmedicatie.
  • De patiënt gebruikt geen insuline.

Wordt niet aan die voorwaarden voldaan, dan betaalt de patiënt deze Bydureon zelf. Natuurlijk zal dit altijd in samenspraak met zijn/haar behandelaar ingezet worden.
[Diabetesvereniging Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.