Allochtone diabetespatiënten ervaren weinig steun uit omgeving

diabetesLeefstijladviezen moeilijk in praktijk te brengen door culturele gewoonten Gezond leven houdt de bloedsuiker gezonder bij mensen met diabetes. Vandaar de vele leefstijladviezen, ook aan patiënten van allochtone afkomst. Die kennen de adviezen dan ook goed, zo blijkt uit nieuw onderzoek in Den Haag. Maar ze boksen op tegen sociale taboes rond diabetes en ‘anders’ zijn. Dat maakt veranderingen in leefstijl erg moeilijk. Educatieprogramma’s moeten daar meer aandacht voor hebben.

Bij allochtone diabetespatiënten is de bloedsuiker slechter onder controle dan bij autochtone mensen met diabetes. Er wordt altijd gedacht dat dat komt doordat ze voorlichting niet goed zouden begrijpen. Maar daar ligt het niet aan, blijkt uit onderzoek door TNO, GGD Den Haag en Medisch Centrum Haaglanden, uitgevoerd met geld van het Diabetes Fonds. Aan de groepsinterviews deden Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse patiënten met diabetes type 2 mee.

Thuis bewegen met de gordijnen dicht
Mensen kennen de leefstijladviezen zeker wel, maar culturele opvattingen maken het moeilijk om hun dagelijks leven aan te passen. Want dat maakt mensen ‘anders’ dan hun sociale omgeving, zo meldden de geïnterviewden. Ziekten worden ook nauwelijks besproken. Mensen proberen een tussenweg te vinden. Dus adviezen volgen zonder daarbij de culturele gebruiken te verlaten. Dat is niet makkelijk: “Als je bij iemand op visite bent en je eet niet, vanwege je diabetes, dan is dat beledigend voor die persoon”. Of zoals een vrouw toelichtte: “Ze willen dat we erg actief zijn en veel sporten, maar dat past niet bij Turkse vrouwen. Wij Turkse vrouwen proberen ons erg te houden aan wat we hebben geleerd van onze ouders. Ik beweeg thuis met de gordijnen dicht”.

Aanpassing nodig van voorlichtingsprogramma’s
De huidige diabetesprogramma’s met leefstijladviezen moeten beter worden afgestemd op andere culturen, aldus de onderzoekers. Zodat bijvoorbeeld familie en vrienden van iemand met diabetes meer begrip krijgen en steun kunnen bieden bij de behandeling – en dus ook bij leefstijlverandering.

Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds: “Dit project is gefinancierd door het Diabetes Fonds. We vonden het belangrijk dat de allochtone mensen zelf om hun mening is gevraagd. Dat is bij mijn weten voor het eerst gebeurd in dit onderzoek.” De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Diabetes komt vaker voor bij allochtone groepen
Bij sommige allochtone groepen komt diabetes naar verhouding vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. Het vaakst komt diabetes voor bij mensen van Hindostaans-Surinaamse afkomst. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes. Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes drie tot zes keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. De verklaring wordt gezocht in erfelijke aanleg gecombineerd met andere leefgewoonten.

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patiënten worden gebracht. De inzet van de duizenden vrijwilligers en steun van particulieren en bedrijven is daarvoor onmisbaar.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.