Voorlichtingsbijeenkomst voor mensen met diabetes type II

insuline injectieBij de voorlichting aan mensen met diabetes spelen verschillende zorgverleners een belangrijke rol. Daarom organiseren Gezondheidscentrum Nesselande, apotheek Nesselande en het IJsselland Ziekenhuis samen een informatieavond voor mensen met diabetes type II op maandagavond 12 september a.s.. De locatie is de theaterzaal van multifunctioneel centrum “De Kristal” in Rotterdam Nesselande waar ook de drie organiserende organisaties zijn gevestigd. Aanmelden voor deze avond is nodig.

De huisarts, internist, apotheker en andere zorgverleners spelen een belangrijke rol bij een adequate begeleiding van diabetespatiënten. Daarbij zijn veel aandacht voor voorlichting over het leven met diabetes, een goede behandeling en regelmatige instructie over het gebruik van medicatie belangrijk. Daarom organiseren deze verschillende zorgverleners samen een informatiebijeenkomst voor mensen met diabetes mellitus type 2, familie, mantelzorgers en andere belangstellenden.

Op maandag 12 september komen onderwerpen zoals leven met diabetes, complicaties, voeding en ontwikkelingen van medicamenteuze therapie aan de orde. Ook zijn vrijwilligers van de diabetesvereniging aanwezig. Belangstellenden die zich van te voren hebben aangemeld kunnen binnenlopen vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden, doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog en daarnaast zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.

Vroeger kregen vooral oude mensen diabetes type 2. Daarom sprak men wel van ‘ouderdomssuiker’. Maar dat woord is helaas achterhaald, want diabetes type 2 komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen voor. Zelfs bij kinderen.

Meer informatie en aanmelden
Belangstellenden kunnen zich van te voren aanmelden tot uiterlijk 5 september. Aanmelden kan telefonisch of via de balie van afdeling Patiëntenvoorlichting IJsselland Ziekenhuis via 010 – 258 5137 (maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 16.30 uur) of via het aanmeldformulier op de website van het IJsselland Ziekenhuis.

Programma (onder voorbehoud)
19.00 Inloop met koffie en thee
19.30 Opening
19.40 Huisarts Alice Slikker:”Leven met diabetes”
19.55 Internist Hans van der Wiel: “Complicaties bij diabetes”
20.10 Apotheker Jeroen de Bruijn:”Ontwikkelingen van medicamenteuze therapie”
20.25 Diabetesverpleegkundige Henny Nouwen:”Omgaan met een hypo”
20.40 Diëtiste Elise Schouten: “Voeding en diabetes”
20.55 Mogelijkheid tot stellen van vragen
21.10 Afsluiting van de avond
21.15 einde
[IJsselland Ziekenhuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.