Online zelfhulp voor depressieve diabetespatiënt in basispakket VGZ

DiabetergestemdDe online zelfhulpcursus Diabetergestemd.nl staat online. De cursus helpt depressieve klachten bij diabetespatiënten te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 16 tot 20% van de diabetespatiënten lijdt aan een depressie. VGZ vergoedt de cursus Diabetergestemd.nl als eerste in Nederland.

E-health
Zorgverzekeraar VGZ kondigde eerder in de media aan flink in te zetten op e-health in de zorginkoop. Diabetergestemd.nl is volgens de verzekeraar een nieuw voorbeeld van een bewezen effectief en laagdrempelig e-health programma. ‘Vaak wordt er vanuit de behandeling van diabetes onvoldoende aandacht geschonken aan de psychologische effecten. Deze kunnen zowel voor de diabetes als mentaal, op langere termijn, ernstige gevolgen hebben. Dit soort interventies helpt de klant om zelf met de mentale aspecten aan de slag te gaan en versterkt de reguliere behandeling, aldus Stephan Hermsen, zorginkoper van VGZ.

Verminderen van depressieve klachten
Diabetergestemd.nl is ontwikkeld door VU medisch centrum in samenwerking met het Trimbos-instituut en wordt aangeboden door Mentalshare. De cursus is gebaseerd op Kleur je leven, een bewezen effectieve online zelfhulpcursus gericht op somberheidklachten. Uit recent onderzoek van VU medisch centrum blijkt Diabetergestemd.nl effectief in het verminderen van depressieve klachten bij diabetespatiënten. Daarnaast blijkt een gunstig effect op diabetesspecifieke psychische klachten.

Acht internetlessen
De online cursus bestaat uit 8 lessen die zelfstandig via het internet worden gevolgd. De lessen bevatten schriftelijk en gesproken informatie, korte films van patiënten en animaties. Tijdens de lessen leert de patiënt meer over depressieve klachten en hoe men deze zelfstandig vermindert. Er wordt specifiek aandacht besteed aan leven met diabetes. Elke les wordt afgerond met huiswerkopdrachten, waar een psycholoog feedback op geeft. Een psycholoog beoordeelt op basis van een online intake of de cursus geschikt is voor de betreffende patiënt. Meer informatie over de cursus Diabetergestemd.nl kunt u vinden op www.diabetergestemd.nl.

Invloed depressie op diabetes
In Nederland hebben 900.000 mensen diabetes (type I en II), waarvan één op de vijf tot één op de zes last heeft van depressieve klachten. De kans op depressie bij mensen met diabetes is dubbel zo hoog dan voor mensen die geen diabetes hebben. Het herkennen en behandelen van depressieve klachten is van belang bij een diabetespatiënt. Depressieve klachten kunnen de zorg voor diabetes namelijk bemoeilijken, wat kan leiden tot slechtere glucosewaarden, waardoor de stemming verder verslechterd. Ook kan een depressie de glucosewaarden direct beïnvloeden.
[Zorgverzekeraar VGZ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.