Mensen met diabetes hebben behoefte aan flexibeler insulineschema

insuline injectieWereldwijd onderzoek wijst uit: Mensen met diabetes hebben behoefte aan flexibeler insulineschema
Een derde van alle diabetespatiënten (35%) slaat een of meerdere dagen per maand een insulinedosis over. Dit blijkt uit het wereldwijde onderzoek ‘Global Attitudes of Patients and Physicians in Insulin Therapy (GAPP™)’, dat werd gepresenteerd op de 71st Scientific Sessions van de American Diabetes Association (ADA) in San Diego. Uit dit onderzoek, waaraan 1.530 volwassenen met diabetes type 1 (12%) of type 2 (88%)1 die insuline gebruiken deelnamen, is gebleken dat mensen met diabetes zich regelmatig niet houden aan hun insulineschema en/of insulinedoses overslaan.

“Mensen met diabetes vinden het lastig om hun insuline altijd op tijd te nemen. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het strikte regime waar zij zich aan moeten houden”, aldus Mark Peyrot, hoogleraar sociologie aan de Loyola University in Maryland (VS) en auteur van het GAPP™-rapport. “Een flexibeler schema maakt het gemakkelijker om een behandeling in te passen in het leven van een patiënt en zorgt ervoor dat het beter vol te houden is. En dat heeft een positief effect op de resultaten van de behandeling.”

De mate waarin GAPP™-deelnemers zich niet houden aan hun insulineschema of insulinedoses overslaan, blijkt sterk afhankelijk van het land van herkomst. De medische voorschriften worden het minst nauwgezet nageleefd in Turkije (p

Het niet volgen van het insulineschema of het overslaan van insulinedoses kwam het meest voor bij mensen die over het algemeen moeite hebben met het volgen van schema’s en regels (pOok hypoglykemie leidt ertoe dat mensen met diabetes zich vaker niet houden aan hun insulineschema of insulinedoses overslaan (p=0,004). Een reden hiervoor kan zijn dat zij proberen op deze manier de kans op hypoglykemie te verkleinen.

“Ik vind het moeilijk om me aan een behandelingsschema te houden, vooral als andere behandelingen in het verleden niet aansloegen”, zegt Justine Badloe – studente geneeskunde aan de Universiteit Leiden. “Het is heel lastig om een insulinebehandeling te volgen als je de medicatie iedere dag op hetzelfde tijdstip moet nemen; ik kan mijn dag dan nooit eens anders indelen.”

De resultaten van dit grootschalige onderzoek onderschrijven de theorie dat het veel voorkomt dat mensen met diabetes zich niet houden aan hun insulineschema of insulinedoses overslaan en dat dit samenhangt met uiteenlopende risicofactoren. Aan deze risicofactoren kan echter wel iets gedaan worden.

Afke de Jong, medisch directeur Novo Nordisk B.V.: “Op de eerste plaats moeten mensen met diabetes beter worden voorgelicht over deze risicofactoren. Door daarnaast de barrières die mensen ervaren bij het volgen van insulineschema’s weg te nemen of flexibelere insulineschema’s te hanteren afgestemd op het leefpatroon van de individuele patiënt, is het mogelijk om de mate waarin mensen met diabetes zich niet houden aan hun insulineschema of insulinedoses overslaan, verder te reduceren.”

Over het GAPP™ onderzoek
Het GAPP™ onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met diabetes type 1 of 2 uit de Verenigde Staten (n=350), Groot-Brittannië (n=205), China (n=200), Frankrijk (n=161), Spanje (n=158), Turkije (n=155), Duitsland (n=151) en Japan (n=150). Gemiddeld waren de deelnemers ~60 jaar oud, met ~15 jaar diabetes en ~9 jaar insulinebehandeling.

In een regressieanalyse, waarin demografische gegevens, ziekte en behandelschema waren opgenomen, werden onafhankelijke associaties (pHet overslaan/negeren werd beoordeeld met behulp van één enkel onderdeel waarin gevraagd werd of de deelnemer insulinedoses had gemist of niet precies volgens de richtlijnen had genomen. En zo ja; hoeveel keer dit in de afgelopen maand was voorgekomen. De selectiecriteria voor het onderzoek waren: 18 jaar of ouder, gebruik van insuline voor bloedsuikercontrole en zelfgemelde diabetes type 1 of 2.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met bijna 90 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde toedieningssystemen en diensten om de zorg en behandeling van mensen met diabetes te optimaliseren. Meer informatie op www.novonordisk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.