Test voor erfelijke aanleg diabetes niet voor iedereen geschikt

diabetesOnderzoekers van het Erasmus MC hebben een test ontwikkeld waarmee iemand kan zien of hij aanleg heeft voor diabetes type 2 op latere leeftijd. Volgens het Diabetes Fonds mogen we niet te vroeg juichen, want de test is niet voor iedereen geschikt.

De Rotterdamse onderzoekers Sijbrands en De Rooij vertellen over hun test in het blad Monitor van het Erasmus MC (juni 2011). Ze leggen daar uit hoe de normale tests voor diabetes vooral kijken naar bloedsuiker. Maar dan zie je eigenlijk pas vlak voordat iemand diabetes heeft, dat er wat mis gaat. Hun eigen test kijkt breder: ook naar hoe het lichaam omgaat met insuline. De nieuwe test wordt nog volop onderzocht, binnen families waarin veel diabetes type 2 voorkomt, zoals families van Hindoestaanse afkomst. De test kan bepalen wie binnen de familie een verhoogde kans heeft om diabetes te krijgen.

Geen bevolkingstest
Dr. Dries Hettinga, hoofd Kennis & Onderzoek van het Diabetes Fonds: “Uiteraard juichen wij het toe dat nieuwe tests worden ontwikkeld om diabetes snel op te sporen. Want hoe concreter je kunt zeggen: ‘pas op, je gaat bijna zeker diabetes krijgen’, hoe makkelijker het is om op tijd maatregelen te nemen. Maar de test van het Erasmus MC wordt momenteel alleen bij families afgenomen waarin veel diabetes type 2 voorkomt. Het is dus géén bevolkingstest die voor iedereen bruikbaar is. De test gaat ook niet de bestaande tests vervangen, maar kan wellicht een uitkomst zijn voor mensen met een genetisch grotere aanleg voor diabetes type 2.”

Preventie
De test biedt volgens het Diabetes Fonds kansen om diabetes te voorkomen. Hettinga: “Uit eerder onderzoek is gebleken dat we de kans op diabetes type 2 door gezond leven met vijftig procent kunnen verkleinen. Door deze test weten we beter wie extra aandacht moeten besteden aan gezonde voeding en voldoende beweging.”
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.