Bewegen en afvallen: positieve effecten versterken elkaar in strijd tegen diabetes

insuline injectieWie voldoende lichaamsbeweging krijgt, heeft minder risico op diabetes type II. Ook wie afvalt, loopt minder kans de ziekte te krijgen. Maar het is met name de combinatie van bewegen en afvallen die het risico op diabetes reduceert. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Li Qin.

Dat meer bewegen en afvallen ieder afzonderlijk een gunstig effect hebben op het risico op diabetes is al geruime tijd bekend. Minder bekend is het samenspel tussen deze beide variabelen. Li Qin ging in internationale epidemiologische studies op zoek naar informatie over dit samenspel. Het onderzoek laat zien dat overgewicht een belangrijker risicofactor is dan gebrek aan lichaamsbeweging, maar ook dat de twee variabelen elkaar versterken. Extra aanwijzingen hiervoor vond Qin in de databank van een groot Chinees bevolkingsonderzoek, en in de resultaten van een Fins onderzoek naar diabetespreventie door gedragsverandering.

Ook ontdekte Qin dat tailleomvang in sommige gevallen meer vertelt over de kans op diabetes dan BMI. Hoeveel mensen moeten afvallen om de kans op diabetes te verminderen, verschilt per individu, zo blijkt verder. Regelmatige, matige lichaamsbeweging en wandelen verminderen het risico op diabetes aanzienlijk.

Li Qin (Kunming, China, 1982) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE.

Promotie mw. L. Qin
Physical activity and obesity-related metabolic impairments: estimating interation from an additive model
Datum: 11 mei 2011
Promotor(s): prof.dr. R.P. Stolk
Rijksuniversiteit Groningen

Eén antwoord op “Bewegen en afvallen: positieve effecten versterken elkaar in strijd tegen diabetes”

  1. Ik ben zelf diabeet en heb nu 24 jaar type I en gebruik insulinepomp. Ik vind afvallen erg lastig doordat je naast het bewegen en minder eten ook moet letten op de lage bloedsuikers die je krijgt als je meer beweegt en het minder moeten bolussen als je minder gaat eten. Meestal resulteert dit bij mij in grote schommelingen in mijn bloedsuikers. Door het meer bewegen krijg ik hypo’s met als gevolg dat ik die weer moet opvangen door meer suiker tot me te nemen en we weten allemaal wat het effect van veel suiker is op afvallen. Als iemand hier tips en trucs om af te vallen voor heeft houd ik en vele met mij ZEER aanbevolen. Groeten Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.