Afvallen tussen zwangerschappen goed tegen zwangerschapsdiabetes

diabetes vrouwVrouwen die zijn aangekomen na een eerste zwangerschap, hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes bij een volgende keer. Die kans is kleiner wanneer ze tussendoor afvallen.

Amerikaanse onderzoekers bekeken tien jaar lang de gezondheid van duizenden vrouwen. Ze wilden meer weten over zwangerschapsdiabetes: een tijdelijke vorm van diabetes. Tijdelijk, maar vaak ongezond voor moeder en kind.

Vrouwen die na hun eerste kind acht kilo of meer zwaarder waren dan ervoor, hadden veel meer kans dan normaal op zwangerschapsdiabetes bij een volgend kind.

Er komt ook goed nieuws uit het onderzoek: vrouwen die in de zwangerschap blijvend waren aangekomen maar die minstens ongeveer drie kilo afvielen, hadden veel minder kans op herhaling. Dat werkte het beste bij vrouwen die al te zwaar waren voordat ze hun eerste kind kregen.

De onderzoekers zeggen ook dat er vrouwen zijn die een gezond gewicht hebben en toch zwangerschapsdiabetes krijgen. Dat ligt dan meer aan erfelijke aanleg dan aan gewicht. Bij hen helpt afvallen dan niet veel.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.