Zorgprogramma voor diabetes beperkt complicaties niet

diabeteszorgEen zorgprogramma (‘diseasemanagement’) voor diabetes beperkt het aantal complicaties niet. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Wissenschaftliches Institut der Techniker Krankenkasse für Nutzen und Effizienz im Gesundheitswezen in Hamburg.

Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) vergeleken de onderzoekers 84.410 patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2) die in een Duits diseasemanagementprogramma waren opgenomen met een gematchte controlegroep (n = 23.180). De uitgangsmetingen waren in 2006 en de onderzoeksperiode liep van 2007-2008. De onderzoekers hadden de controlegroep niet alleen met interventiegroep vergeleken op leeftijd en geslacht maar ook zorggebruik, geneesmiddelengebruik en comorbiditeit bij de start van het programma. Doel was om na te gaan of er minder harde eindpunten (hart- en vaatziekten, maar ook polyneuropathieën) waren.

Lees verder op MedNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.