Slaapapneu bij diabetes type 2 geen onschuldige bijkomstigheid

slapenMensen met diabetes type 2 en slaapapneu hebben vaker schade aan hun ogen en zenuwen. En dat verhoogt de kans op blindheid en amputaties. Slaapapneu bij diabetes type 2 is dus geen onschuldige bijkomstigheid, maar verhoogt de kans op schade aan het lichaam. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Birmingham gezegd op een congres van de Britse organisatie Diabetes UK.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaker dan gemiddeld slaapapneu. Slaapapneu is een stoornis waarbij mensen voortdurend tijdens hun slaap even stoppen met ademhalen. Na een tijdje worden ze wakker, en gaan ze weer ademhalen. We weten al dat slaapapneu kan leiden tot slaaptekort en hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben nu bij 230 mensen met diabetes type 2 gekeken wat  de gevolgen van slaapapneu zijn voor de ogen en zenuwen.

Van de mensen met diabetes en slaapapneu had 48% ernstige schade aan de ogen. Bij de mensen met diabetes zonder slaapapneu was dat 20%. Voor zenuwschade waren de percentages vergelijkbaar: 60% bij mensen met diabetes en slaapapneu, tegen 22% bij mensen met diabetes zonder slaapapneu. Slaapapneu bij diabetes verhoogt dus de kans op schade aan ogen en zenuwen. Het is nog niet zeker of slaapapneu ook echt de oorzaak is van de schade.

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van zowel diabetes type 2 als slaapapneu. Daarom hebben mensen met diabetes type 2 dus vaak ook slaapapneu. Deze studie laat nog maar weer eens zien hoe belangrijk een gezond lichaamsgewicht is. Want door af te vallen verbetert de bloedsuikerspiegel en vermindert de slaapapneu. Toekomstig onderzoek moet aantonen of vermindering van de slaapapneu de schade aan de ogen en zenuwen vermindert.
[Diabetes Fonds]

3 antwoorden op “Slaapapneu bij diabetes type 2 geen onschuldige bijkomstigheid”

 1. Goed artikel over slaapabneu en diabetes.Ik heb overgewicht en daardoor suiker type 2 en slaapabneu.
  Ik heb een speciaal apparaat bij het slapen om zorg te dragen dat ik door blijf ademen.Door overgewicht en stress van mijn werk als project manager heb ik ook dikke darm kanker gehad ,waaraan ik succesvol ben geopereerd.Ik ben nu schoon en doe van alles om gewicht te verliezen.ook heb ik bij jullie een SD code free bloedsuikermeter besteld.Kunnen jullie mij informeren hoe ik de teststrips kan bestellen.
  Bedankt voor jullie goede en snelle service.

  Glen Lubach

 2. De longarts die mij recent de uitslag mede deelde van een slaapapneu onderzoek vertelde dat iedereen lijdt aan slaapapneu. Van belang is het aantal keren per nacht dat de slaapapneu voorkomt. In het door u gepubliceerde artikel wordt niet vermeld bij hoeveel aantal keren per nacht slaapapneu schadelijk zou kunnen zijn.
  Ik vind het artikel dan ook niet volledig en er is geen betrouwbare informatie uit te halen
  Dergelijke artikelen kunt maar beter niet meer publiceren.

 3. Bij deze publicatie kreeg ik direct de gedachte, hoe is dat bij andere diabetes types, zoals type 1.
  Zelf heb type 1 en heb slaapapneu, is dit dan NIET gevaarlijk! Zover mij bekend is dit ook het geval.
  Graag had ik gezien dat uw artikel ruimer werd onderzocht.
  Met vriendelijke groet,
  Bert Van Grondelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.