Diabetespatiënten met depressieve klachten gebaat bij online-behandeling

diabetes‘Opname van online-behandeling in de reguliere diabeteszorg kan onbehandeld laten van depressieve klachten bij diabetespatiënten terugdringen’, concludeert Kim van Bastelaar onderzoekster bij medische psychologie VUmc. Op 21 april promoveert Van Bastelaar op onderzoek naar de effectiviteit van Diabetergestemd.nl, een online-behandeling voor diabetespatiënten met depressieve klachten.

In Nederland heeft één op de zes mensen met diabetes type 1 of type 2 last van depressieve klachten. Dat is twee keer zo veel als bij mensen zonder diabetes. Depressieve klachten verlagen de kwaliteit van leven en hebben negatieve uitwerkingen op bloedsuikerwaarden. Daarom ontwikkelde VUmc/GGZ inGeest Diabetergestemd.nl, een online cursus voor diabetespatiënten met depressieve klachten. VUmc en GGZ inGeest werken intensief aan een integraal aanbod van en onderzoek naar somatische en psychische zorg.

Groot voordeel van online-behandeling is dat mensen vanuit hun vertrouwde omgeving, meer anoniem en op een zelf gekozen moment hun behandeling volgen. Het bespaart tijd en kosten. Diabetespatiënten zullen dit extra waarderen omdat zij al veel tijd in de zorg doorbrengen en vaak slecht ter been zijn. Artsen hebben met het online begeleidingsprogramma een concrete oplossing om sombere diabetespatiënten te helpen.

Het programma werd in samenwerking met het Trimbos Instituut ontwikkeld. In de cursus is aandacht voor diabetes en hoe die de stemming kan beïnvloeden. En omgekeerd: hoe depressie de diabeteszelfzorg beïnvloedt. Van Bastelaar publiceerde over haar onderzoek in het bekende wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care. Vanuit het Nationaal Actieprogramma Diabetes is subsidie ontvangen voor vervolgonderzoek.

Meer informatie over onderzoek en cursus is te vinden op www.diabetergestemd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.