Bewegen is de beste manier om diabetes te voorkomen of genezen

wandelenDe mens is ‘gemaakt’ om te bewegen en om perioden van voedselschaarste te kunnen overleven. Hiertoe legt de mens een vetvoorraad aan, ook in de spieren. Maar doordat we met z’n allen steeds minder bewegen, worden we niet alleen steeds zwaarder, we spreken het vet dat zich opstapelt in onze spieren en organen onvoldoende aan. Hierdoor ontstaat diabetes.

Om dat proces tegen te gaan of te keren is niet alleen afvallen maar vooral meer bewegen belangrijk. Dat is de belangrijkste boodschap van Patrick Schrauwen in zijn oratie bij het aanvaarden van het ambt als hoogleraar op de leerstoel ‘metabole aspecten van type 2 diabetes mellitus’ aan de Universiteit Maastricht op 15 april.

Type 2 diabetes, beter bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte op lange termijn stijgt, met negatieve gevolgen voor onder andere hart- en vaten. Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting bijna 1 miljoen mensen met type 2 diabetes, en de prevalentie neemt nog steeds toe, ook onder kinderen. Mensen met type 2 diabetes zijn ongevoeliger voor het hormoon insuline, dat er voor moet zorgen dat het suiker gehalte binnen normale grenzen blijft. Door deze insuline-ongevoeligheid stijgt dus het bloedsuiker.

“Insuline-ongevoeligheid is in principe een nuttig proces, dat ons lichaam helpt om te overleven in perioden van voedselschaarste. Het ontstaat doordat vet zich opstapelt in onze organen, zoals de spieren, de lever en het hart. Dit vet kan in perioden van vasten of tijdens fysieke activiteit worden gebruikt voor energielevering. Echter, in een groot deel van de wereld is er geen sprake meer van voedselschaarste. Bovendien zijn we met zijn allen erg inactief. We slaan deze vetten nog steeds op in onze organen, maar spreken ze daarna niet meer voldoende aan. Hierdoor ontstaat diabetes”, legt Patrick Schrauwen uit. “Tegenwoordig weten we dat overgewicht de belangrijkste risicofactor is voor het ontstaan van type 2 diabetes. Meer dan 80% van de patiënten met dit type diabetes heeft overgewicht. De oplossing kan dan ook gezocht worden in het voorkomen van overgewicht. Echter, daarbij moet niet alleen worden gelet op een beperking van voedselinname om gewicht te verliezen. Vooral een actievere levensstijl en meer bewegen waardoor we de vetten die worden opgeslagen in onze organen regelmatig gebruiken is belangrijk. Ook al leidt bewegen misschien niet direct tot gewichtsverlies, toch volhouden dus”, is het advies van Patrick Schrauwen.
[Maastricht Universiteit]

7 antwoorden op “Bewegen is de beste manier om diabetes te voorkomen of genezen”

 1. Prima informatie die bevestigt en verklaart wat ik persoonlijk al eerder mocht ervaren: Meer bewegen (en wat letten op de koolhydraten) heeft gemaakt dat ik, als diabeet, tegenwoordig zonder pil of spuit constant een Hba1c van onder de 7 heb (onder 53 in de nieuwe notering).

 2. Goed artikel, alleen frustrerend dat er in de titel niet duidelijk over type 2 gesproken wordt, leken weten vaak niet dat er verschillende types diabetes bestaan, het zou mooi zijn als je met bewegen type 1 kan voorkomen of genezen, DAT IS HELAAS NIET HET GEVAL

 3. Helemaal eens met Sugarmam.
  Onze zoon kreeg diabetes 1 op 7-jarige leeftijd. En dat had hij niet kunnen voorkomen door meer te bewegen.
  De titel is derhalve misleidend. Graag vermelden dat het om type 2 gaat. Dit wordt helaas te vaak vergeten te vermelden.

 4. Hier erger ik me nu al zo lang aan. Overal staat : “Voorkom Diabetes. Zelfs met het collecteren, de posters, overal staat de slogan: “Geef Diabetes geen kans” en nu hier ook weer!
  Ik ben zo blij dat ik niet de enige ben maar ook de voorgaande dames hier over vallen…
  Diabetes type T W E E !!!!!

 5. Meer dan genoeg bewegen en gezond en gevarieerd eten heeft in mijn geval type 2 niet voorkomen, daarvoor was mijn erfelijke aanleg te sterk. Dus ik heb ook vaak wat moeite met dat ‘VOORKOM DIABETES’-verhaal. Wel ben ik er zeker van dat mijn beweegpartroon (ehem …) een van de oorzaken is dat mijn diabetescijfers tot nu toe ‘erg mooi’ zijn.

 6. Voor het eerst op deze site. En ik kan me indenken dat er niet veel animo voor is. Alleen de subtitel al, diabetes en suiker. Wat is het verschil, het woordje en drukt uit dat er 2 zaken zijn.
  Suiker en suikerziekte zijn trouwens al lang geen gebruikte benamingen meer. En voor veel mensen met diabetes woorden waar ze zich aan ergeren.
  Over het bewegen en voorkomen van diabetes is al genoeg gezegd. Bij diabetes 2 kan het preventief werken, maar nooit genezend zijn. Wel kun je soms met minder (of geen) geneesmiddelen, maar je blijft diabetes 2 houden.
  Overweeg vooral om de woorden suiker en suikerziekte te verwijderen. Veel mensen (waaronder ik) schrikt dit af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.