Bart Roep wint prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

diabeteszorgOp donderdag 14 april kreeg prof. dr. Bart Roep in Utrecht de Corona-Gallina Onderzoeksprijs uitgereikt. Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet sinds eind jaren ’80 baanbrekend onderzoek naar hoe diabetes type 1 ontstaat. Een vakkundige jury koos Roep uit drie genomineerde wetenschappers. Roep en zijn onderzoeksteam kijken vooral naar wat er in het afweersysteem misgaat, het startpunt van diabetes type 1. Ze zijn nu dicht bij manieren om diabetes type 1 te voorkomen en te genezen.

Roep: “Al duizenden jaren kunnen mensen alleen de symptomen van diabetes type 1 behandelen. Het is nu tijd om de oorzaak van de ziekte aan te pakken. We zijn begonnen met een vraag die onoplosbaar leek, maar we hebben hem toch opgelost! Nu weten we hoe diabetes type 1 ontstaat en kunnen dat nu daadwerkelijk vertalen naar een therapie. Het is voor mij een persoonlijk levensdoel geworden om diabetes type 1 te genezen.” Het Diabetes Fonds financierde (en nog steeds) een belangrijk deel van Roeps onderzoek.

Corona-Gallina Onderzoeksprijs
De Corona-Gallina Onderzoeksprijs is dé prijs voor de wetenschapper die op een verrassende en onderscheidende manier fundamenteel onderzoek heeft gedaan naar diabetes. De prijs van 50.000 euro dient als stimulans voor verder wetenschappelijk diabetesonderzoek. De geldprijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Corona-Gallina, opgericht door een bevlogen donateur van het Diabetes Fonds, dat werkt aan oplossingen voor diabetes. Met wetenschappelijk onderzoek, want dat is de basis voor betere behandelingen. Daarvoor zamelt het Diabetes Fonds geld in.
[DiabetesFonds]

3 antwoorden op “Bart Roep wint prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek”

  1. Geweldig nieuws dat er hopelijk een oplossing is gevonden om deze ernstige aandoening te voorkomen/verhelpen. Knap werk!

  2. Dat is schitterend nieuws! Ik zou graag genezen willen zijn van diabetes 1. Maakt het leven een stuk aangenamer.

  3. Driemaal hoera voor Bart Roep!!!
    Zal even wennen zijn als we ineens geen koolhydraten meer hoeven te tellen… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.