Vaker ouderdomskwalen bij mensen met diabetes

glucosemeterOudere mensen met diabetes hebben vaker ouderdomskwalen dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. Daarnaast hebben oudere mensen met diabetes een grotere kans om een ouderdomskwaal erbij te krijgen. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse onderzoekers.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Mensen die ouder worden krijgen vaak te maken met allerlei kwalen en ongemakken, zoals slechtziendheid, slechthorendheid, incontinentie en vallen. Uit onderzoek weten we dat oudere mensen met diabetes vaker dit soort ouderdomskwalen hebben dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. De onderzoekers hebben nu gekeken hoe vaak precies dat is.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
De onderzoekers gebruikten de resultaten van een vragenlijst die 18.908 mensen hadden ingevuld. De deelnemers waren allemaal 51 jaar of ouder. De onderzoekers verdeelden de deelnemers in vier groepen: 1) mensen met diabetes en ouderdomskwalen, 2) mensen met diabetes zonder ouderdomskwalen, 3) mensen zonder diabetes met ouderdomskwalen, en 4) mensen zonder diabetes en zonder ouderdomskwalen.

Door deze groepen met elkaar te vergelijken, konden de onderzoekers uitrekenen of mensen met diabetes vaker ouderdomskwalen hebben dan mensen zonder diabetes. De vragenlijst maakte geen onderscheid tussen diabetes type 1 en type 2, maar de onderzoekers denken dat zo’n 95% van de deelnemers diabetes type 2 had.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Eén antwoord op “Vaker ouderdomskwalen bij mensen met diabetes”

  1. is het mogelijk dat je met type 2 ook zeer vergeetachtig wordt of kan dit mogelijk een andere orzaak hebben

    groetjes van poppema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.